Kers(t)verse playlist op onze radio

steamin' tropical radioDé remedie tegen een overdosis Jingle Bells en koude winter­avonden: de tropicalidad.be radio:


Een late, maar daarom niet minder gemeende fijne kerst & eindejaar gewenst!

De nummers op de tropicalidad.be radio zijn tijdelijk beschikbare fragmenten van maximaal twee minuten die enkel als preview dienen en kunnen niet gedownload worden. De radio maakt gebruik van de Adobe Flash Player. Meer informatie vind je in onze F.A.Q.

Collega bloggers

Hoewel we hier duchtig de vinger aan de pols van het (immer uitdeinende) wereld­muziek­gebeuren houden, durft er ons al iets te ontgaan of ontbreekt de (vrije) tijd om er enkele deftige zinnen over neer te pennen. Geen nood, het internet herbergt heel wat collega's die zich dezelfde missie hebben aangemeten. Sympathiek als we zijn pikken we uit deze informatie-vloedgolf de beste schrijfsels en publiceren die voortaan op onze frontpagehier om precies te zijn. Net zoals je je op ons geblog kunt inschrijven, kun je de interessante posts van collega-wereld­muziek-bloggers op de voet volgen met deze RSS feed.

Colombiafrica the mystic orchestra - Voodoo love inna champeta-land

Met zo'n naam en titel val je natuurlijk op in de overvolle kerstmis-winkelrekken. Maar er zit gelukkig meer achter dan een marketingtruc. Champeta-land is de Caraïbische kuststreek van Colombia. Daar waar 500 jaar geleden de afrikaanse slaven met hun drums en voodoo-ritmes aan land gingen, en de grondslag legden voor de afro-caraïbische muziek. Maar de opgang van de haven van Cartagena als internationaal handelscentrum maakte dat de palenqueros ook de eersten waren die de nieuwste Afrikaanse releases van highlife, soukous, afrobeat en mbaqanga te horen kregen. Gemengd met cumbia, bullerengue en andere lokale en Haïtiaanse ritmes, leidde dat tot de Champeta, de ultieme afro-colombiaanse fusion.

Dus als een paar Champeta-sterren uit San Basilio de Palenque (naar verluidt één van de eerste dorpen die het Spaanse juk kon afwerpen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog) besluiten een uitgebreide jamsessie te houden met mythische afrikaanse sterren als de legendarische soukous-gitarist Diblo Dibala, Sékou Diamond Fingers Diabaté, grondlegger van het al even legendarische Bembeya Jazz de Guinée en rumba-gitarist Rigo Star, dan krijg je een orkest die naam waardig, en vooral gloeiendhete soukousgitaar met nog een schep Colombiaanse pepers.

Lees verder

Kasba - ZigZag

ZigZagNiettegenstaande we ook hier een aardige islamitische migrantengemeenschap tellen, hebben we het in de lage landen wat raïmuziek betreft steeds met de grote namen uit Frankrijk (zoals Khaled, Rachid Taha, Faudel, Cheb Mami, …) moeten stellen. Maar het Nederlandse Kasba, een band wiens carrière in een stroomversnelling terechtkwam na een gesmaakt optreden voor het huwelijk van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima in de Amsterdam Arena in 2002, zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Het debuutalbum Sidi Yahya volgde snel daarna en nu is er dus de opvolger ZigZag. Kasba mixt naar eigen zeggen raï met rock (Yo Chichem), reggae (het Frans- en Nederlandstalige Illegal) en Marokkaanse gnawa. ZigZag is verre van een slecht album maar klinkt technisch gezien soms wat te eendimensionaal; opener Bambara is meteen ook het sterkste nummer (check zeker ook eens de remix van diezelfde track door DJ Idriss) en ook de remix van Halima door DJ Mps Pilot (voor Sfinks-gangers zeker geen onbekende) is een absolute feestknaller.

www.kasba.nl | www.marmoucha.nl | www.lcmusic.com

Khaled speelt in een uitverkocht De Roma

Khaled (De Roma)De RomaWe dachten ons frontstage-jaar vorige week in de AB af te sluiten, al is dat enigzins anders uitgedraaid. De Orishas gaven forfait in de AB en het waterkansje dat we onszelf nog op de perslijst van het concert van Khaled konden wringen, draaide tóch positief uit. De "King of raï" speelde afgelopen zaterdag in een niet minder dan volledig uitverkocht De Roma in Borgerhout. Blijkbaar was niet iedereen opgetogen met het feit dat de 1.800 tickets pijlsnel de deur uitvlogen — wat ongetwijfeld de hoge concentratie blauw aan de ingang van De Roma verklaart. Wij waren er uiteraard voor de muziek en hoewel we nét naast een interview grepen willen we u het concertverslag niet onthouden.

Lees verder

tropicalidad.be bezoekt Shashamane

the placeDe relatieve mediastilte rond het centrum van de oostafrikaanse soul- en reggaemuziek werd onlangs doorbroken door de schitterende compilatie The Very Best of Ethiopiques. Ook ExitPlus van Radio 1 pikte de release op en geeft wat audio-achtergrond. Wij doen er nog een schepje bovenop met een verslagje en wat beeldmateriaal van een (blits)bezoek aan Shashamane, het beloofde land van de Rastafari.

the guideIn 1948 deed keizer Haile Selassie van Ethiopië een 500tal hectare land cadeau aan de Rastafari kolonisten uit Jamaica en de rest van de Caraiben. Maar toen Selassie in 1974 werd afgezet reduceerde de nieuwe regering de oppervlakte van Rasta-village drastisch. Op de overblijvende 11 hectare wonen nu een 200tal Rastafari's, waarvan de meesten op de dooie zondagochtend van mijn bezoek het reggae-optreden van de avond ervoor nog aan het verteren waren. De weinige wakkere geesten leidden me rond met veel enthousiasme, nog aangewakkerd door het aroma van de eerste zondagmorgen-joint.

Lees verder

Interview met Aly Keita in de Molière

Aly Keita (Molière)Aly Keita & guests (Molière)Aly Keita ziet eruit als een doodgewone West-Afrikaan; pas als hij achter een balafon plaatsneemt krijg je te zien wat hij werkelijk is: een tovenaar en meester van zijn instrument. Bovendien is hij ook nog eens een zeer vriendelijk en sympathiek man, iets wat we aan den lijve mochten ondervinden in het gesprek dat we met hem hadden net voor zijn gesmaakt concert in de Brusselse Molière.

Lees verder

Geen Orishas in de AB

Anciènne BelgiqueEnkele uren geleden bevonden we ons in Brussel voor de gesloten deuren van de AB, alwaar het volgende bericht tegen het vensterraam kleefde: "Zanger Roldan zit zonder stem. Het concert van Orishas is uitgesteld naar vrijdag 11 januari 2008". Onverricht ter zake karden we terug richting Leuven, met bij wijze van compensatie El Kilo door de boxen. Hun concert in januari hebben we ondertussen netjes in onze agenda genoteerd. Het wordt dus nog even wachten op het frontstage verslag van de Cubaanse rappers.

Mamadou Diabate - Heritage

Mamadou Diabate / HeritageVerwarring alom. Na wat speurwerk bleken er minstens twee muzikale Mamadou Diabate's op deze wereld rond te lopen. Naast de kora-speler uit Mali (waarover ik het hier wil hebben) stootte ik ook op een balafon-speler uit Burkina Faso met dezelfde naam, die je op zijn beurt best niet verwart met Kélétigui Diabaté, de balafon-speler van Habib Koité. Om nog wat extra verwarring te strooien vertel ik u er graag bij dat de Malinese Mamadou Diabate het neefje is van dé kora-maestro Toumani Diabaté.

Als "neef van" loop je al snel het risico overschaduwd te worden, maar dat hield Mamadou allerminst tegen om zich toe te leggen op de kora. Straffer nog, in 1996 trok hij naar Bamako en ging in de leer bij Toumani Diabaté, die hem de bijnaam "Djelika Djan", ofte "grote griot" opleverde. De gelijkenissen tussen de twee instrumentalisten zijn dan ook treffend. Heritage, het recentste studiowerk van Mamadou is een klassieke kora plaat, die in tegenstelling tot de progressievelingen van Ba Cissoko, enkel traditionele instrumenten en technieken hanteert. Een misschien niet al te spectaculaire plaat — zeker voor wie al enkele straffe platen van Toumani in zijn CD-kast heeft steken — al kunnen de echt kora-liefhebbers hun hart ophalen met pareltjes als Foulaya en Djirbah. Voorproeven kan op de discografie-pagina van zijn webstek alsook op calabashmusic.com.

Grammy Award Nominations

Enkele dagen geleden werden de nominaties voor de 50ste Grammy Awards bekendgemaakt. Op het verjaardagsfeestje zullen de hoogtechnologische escapades van Beyoncé en andere pop-queens ongetwijfeld heerlijk contrasteren met de aftandse versterkers van Konono N°1. De electro-roots pioniers slaagden erin om de opname van hun passage op Couleur Café in de Best Traditional World Music Album categorie te schuiven. Chapeau voor de congolezen en uiteraard ook voor de organisatoren van CC. De nominaties voor Best Contemporary World Music Album worden gedomineerd door de Braziliaanse scene, met afgevaardigden als Gilberto Gil en Bebel Gilberto. Ook de hippe Afrikaanse crossover van Angelique Kidjo is geen onbekende in deze categorie.

Een paar andere artiesten die we bijzonder verwelkomen zijn Stephen Marley (Mind Control - Best Reggae Album), dub-gods Sly and Robbie (Anniversary - ook reggae uiteraard) en Juan Luis Guerra (La llave de mi corazon - Best Tropical Latin). Voor reggaeton-aficionados bevat de Best Latin Urban Album dan weer geen verrassingen, met vaste waarden als Daddy Yankee, Calle 13 en Tego Calderón. Het volledige lijstje staat op de Grammies website; een relevante samenvatting vind je ook op World Music Central.

Roy Paci & Aretuska - SuoNoGlobal

Bij tropicalidad.be zijn we grote fan van Roy Paci. Niet enkel omdat we tijdens de begindagen van de weblog de Siciliaan van wel heel dichtbij mochten meemaken op een gezellig maar lichtjes uitgeregend optreden op de binnenkoer van het cultureel centrum in Leuven. Gelukkig was de bar dichtbij en droog, en wist ook Paci en zijn bende die na afloop snel te vinden. Een andere reden is dat de muziek van de Siciliaanse trompettist een haast perfecte synthese is van de steaming tropical vibes die de site (en onze platenspeler) passeren.

In het boekje van SuoNoGlobal krijgen onder meer Desmond Dekker en James Brown, de grondleggers van twee bijzonder wereldse muziekstromingen, een speciale vermelding. Maar in het indrukwekkende danklijstje staan nog een reeks tropicalidad-favorieten, waaronder Gogol Bordello, Shantel, Macaco en onze eigenste Savana Station. En natuurlijk de onvermijdelijke Manu Chao en zijn Radio Bemba. En inderdaad, SuoNoGlobal laat zich nog best omschrijven als een kruising tussen genoemde, en nog vele andere, artiesten.

Lees verder

Kies zelf de line-up van Couleur Café 2008

Couleur Café 2008 mini-enquêteU hoort het inderdaad goed, de mensen van Couleur Café hengelen bij het grote publiek naar ideetjes voor hun affiche van 2008. Wie beter dan het lezerspubliek van tropicalidad.be weet hoe de droom-affiche van Couleur Café er moet uitzien? Dat dachten wij ook, temeer onze wereld­muziek­blog het recentelijk tot één van de meest invloedrijkste Vlaamse weblogs heeft geschopt.

Je top vijf samen met een rij andere suggesties kun je kwijt in deze mini-enquête, waarmee je bovendien nog kans maakt op een gratis ticket voor de 19de Couleur Café editie. Laat ons zeker weten hoe jouw CC whish-list eruit ziet! Nostalgische zielen verwijzen we graag door naar ons uitgebreid Couleur Café dagboek van afgelopen zomer.

Aly Keita @ Molière

muziekpublique.beAly Keita & guests (Molière)Aly Keita & guests (Molière)De Ivoriaan Aly Keita vertoefde lang in Mali maar woont tegen­woordig in Duitsland. Een man van de wereld dus, die als balafon­speler menig maal aan de zijde van grote namen in het (wereld)muziek­wereldje heeft gestaan. Met de release van zijn eerste solo-album neemt hij het heft in eigen handen. Akwaba Iniséné klonk op zijn minst veelbelovend en Aly kon op zijn beurt bij de opnames rekenen op de medewerking van heel wat schoon volk — inclusief het hemelse stemgeluid van Dobet Gnahoré die ons begin dit jaar al verraste met een toch wel grandioos concert in de Molière. Elf maanden later staan we terug in dezelfde zaal in Ixelles, wachtend op de première van Aly Keita en zijn gasten.

Lees verder