Think of one steelt (nog maar eens) de show in London

Dat we in ons kleine landje een boeiend en uitgebreid aanbod van wereldmuziek hebben, hoef ik de regelmatige lezer van tropicalidad.be niet uit te leggen; met deze blog proberen we de naam en faam van de Belgische creativiteit mee uit te dragen. En wie óns niet gelooft, wordt wellicht wel overtuigd door een autoriteit als de BBC. In 2004 zetten ze Think Of One in de bloemetjes voor hun Marrakech Emballages Ensemble reeks. Sindsdien ruilde de Antwerpse bende de Marokkaanse woestijn voor de Braziliaanse Favela, en het resultaat kwam hier uitgebreid aan bod. Ook in London luisterden ze mee, want Think Of One is nog maar eens genomineerd voor de Boundary Crossing categorie van de World Music Awards.

Andere genomineerden zijn Aida Nadeem, Maurice el Medioni & Robert Rodriguez en de evenzeer door ons gekoesterde heren en dames van Ska Cubano. In de andere categorieen vinden we ook een hele rits ons niet onbekende namen: Ali Farka Toure en Toumani Diabate in de Afrika categorie (deze keer niet samen), K'Naan bij de nieuwkomers, en Gotan Project in de Club Global categorie. Voor het hele lijstje kan je terecht op het persbericht.

Chris Joris Quartet in Westerlo

Chris Joris Quartet in de Krekke (Westerlo)Ietwat toevallig — of anders gezegd ons onnavolgbaar speurwerk liet ons even in steek — belandde ik gisterenavond in de Krekke. Een onooglijk klein, hedoch gezellig zaaltje in de Kempen waar niemand minder dan Chris Joris, zijn kwartet en Herlinde Ghekiere het geïmproviseerde podium bevolkten. Een grote naam in een klein zaaltje, zo hebben we het graag. Chris Joris wordt veelal in het jazz-laatje gestopt, al gaat deze getalenteerde percussionist sinds jaar en dag op zoek naar ritmes van vreemde culturen en vermengt ze in zijn composities of deelt de planken met met afrikaanse collega's. Zijn zuiderse makkers waren er gisterenavond niet bij, dus vergeef me deze kleine jazzy zijsprong op tropicalidad.be.

Lees verder

Ismaël Lo - Senegal

Ismaël Lo / SenegalDe wereldmuziek-tak van Universal is gekend als uitgever of verdeler van oerdegelijke westafrikaanse producties (Salif Keita, Angelique Kidjo, Femi Kuti, ...). Met de eindejaarskerstbomen in zicht brengen ze altijd wel een paar CDtjes uit die wel eens in de smaak zouden kunnen vallen van een groter publiek. Zo werden er onlangs al eentje uit het woestijnzand overgevlogen: Senegal, de nieuwste van Ismaël Lo.

Lees verder

LOKOMOTiV op plaat

LOKOMOTiVDe Leuvense samba-stoet LOKOMOTiV heeft al meerdere malen — tot onze grote vreugde trouwens — ons pad gekruist. De home-grown bateria die vijf jaar geleden ontsproten is als spin-off van het al even Leuvense Cirkus in Beweging is uitgegroeid tot een goed geöliede animatiebende. LOKOMOTiVDe twintig sympathieke leden slaan spijkers met koppen op hun Braziliaanse trommeltjes die exotische namen dragen als surdo, repinique, qraqeb, bendir of pandeiro. Een waar feest voor oor en oog, waarvan dit filmpje (MOV 8 MB) (te vinden op hun webstek) getuige is. Hier zie je ze in volle actie samen met Wawadadakwa in Het Depot vorig jaar.

Sinds kort kun je hun Braziliaanse ritmes ook in huis halen in de vorm van een blinkend schijfje. Het probleem met percussie-platen is dat je die meestal impulsief koopt na een wervelende performance maar zelden belanden ze meer dan twee maal in je CD speler. Gelukkig heeft LOKOMOTiV er alles aan gedaan om de eentonigheid en het gemis van bewegende beelden te compenseren met variatie én niet onbekende special guests.

Lees verder

Shakira in Bangkok

tropicalidad.be was wat stilletjes vorige week, en één van de redenen daarvoor was dat ik aan de andere kant van de aardbol zat. En nu heeft onze persoonlijke definitie van wereldmuziek het nogal op het Afrikaanse en Zuidamerikaanse continent gemunt, maar als je dan toch in Thailand bent, loont het altijd de moeite om eens te snuisteren in de lokale muziektrends. Dus bevinden we ons op een zwoele maandagavond op een terrasje nabij de Patpong night market in Bangkok, met op de achtergrond dat typische fenomeen: een "live" karaoke, 't is te zeggen een groot podium met een begeleidingsband, en het lokale talent dat op en aan draaft om zijn of haar favoriete nummer ten beste te geven. En wat blijkt: na een dubieuze versie van Knocking on Heavens Door en een mannelijke vertolking van Britney Spears (je moet het maar durven) krijgen we zowaar Shakira's Hips Don't Lie voorgeschoteld, weliswaar met zwaar Thais accent. We wisten het uiteraard al, maar toch: Latin rules the world :-)

Amadou et Mariam in de Kempen

Amadou et MariamDe Turnhoutse Warande heeft wereldmuziekgewijs een sterk seizoen achter de rug. Grote namen als Salif Keita, Ska Cubano, Eek a Mouse en Omar Sosa stonden in 2005 al op de planken in de Kempen. Dit najaar is het aantal wereldmuziekconcerten in de Warande een stuk bescheidener — om niet te zeggen slechts ééntje. Gelukkig niet zomaar eentje: een dubbelconcert met Think of One en Amadou et Mariam.

De media-heisa rond het sympathiek Malinees blind koppel Amadou et Mariam is ondertussen wat geluwd, maar wie de trein gemist heeft krijgt dus een nieuwe kans in de "Kuub" op 24 november. Het koppel heeft zich in de afgelopen twee jaar een sterrenstatus aangemeten, waarvan het plaatje Dimanche à Bamako het startschot was. Wij zagen ze vorig jaar in de AB en zagen dat het goed was. Het voorprogramma wordt verzorgd door de niet onbekende Antwerpse rakkers van Think of One, die samen met hun Braziliaanse makkers garant staan voor een stomend feestje.

Update: Ook in Limburg staat deze dubbel-act op de planken, in CC Hasselt op 25 november om precies te zijn. Het overzicht van de maand november vind je in onze agenda.

Fair trade MP3's op calabashmusic.com

calabashmusic.comcalabashmusic.com"The world's first fair trade music company" noemen ze zichzelf, een nobel initiatief voorwaar! calabashmusic.com is een online platenboer met een bijzonder uitgebreide collectie wereldmuziek, gespecialiseerd in van die obscure, moeilijk te vinden plaatjes — zo vermijd je dus die vreemde blikken bij de fnac-medewerker als je weer eens om een plaatje vraagt waarvan ze de naam niet kunnen herhalen ;-). Per track betaal je 0,99 € net zoals bij the iTunes Music Store, behalve dat je voor een volledig album geen korting krijgt. Daar tegenover staat dat de helft, jawel, de helft van uw centen naar de artiesten gaat. Als dat geen fair trade is. Met het ASAP ofte Afrobeat Sudan Aid Project (fijn plaatje trouwens) gaan ze nog een stapje verder en gaat elke cent naar het project.

In ruil voor je zuurverdiende eurocentjes mag je op calabashmusic.com DRM-vrije MP3's van hoge kwaliteit downloaden — de fair play werkt dus in twee richtingen. Verder kun je elk nummer uit hun catalogus voorbeluisteren en krijg je elke week een gratis MP3 in je schoot geworpen. Daar kunnen de grote muziekmaatschappijen nog iets van leren...

Het nieuwe seizoen in de Handelsbeurs

Handelsbeurs GentDeze morgen viel het najaarsprogramma van de Gentse Handelsbeurs op posterformaat in de bus. Ze zien het blijkbaar groots want ook hun website heeft een vrij blitse make-over gekregen. Na wat gesnuister in hun aanbod presenteer u ik graag de tropicalidad.be selectie. Ik kan u al gelijk vertellen dat het aanbod dit najaar iets minder spectaculair is wat wereldmuziek-concertjes betreft althans. Vorig jaar genoten we in HA' ondermeer van Los de Abajo en de African Diva Night en waren zo stom om in het voorjaar Toumani Diabaté aan ons te laten voorbij gaan.

Think of One in Het Depot (11 mei 2006)Wie afgelopen zomer eens is buitengekomen moet ongetwijfeld ergens Think of One of de Internationals op een podium zijn tegengekomen. Wij in ieder geval wel, maar de ongelukkigen kunnen herkansen in de HA' op 10 november waar je de Braziliaanse en Jamaicaanse vibes van eigen bodem voorgeschoteld krijgt op één avond. Op 22 november nog meer Brazilliaans geweld met de bossa nova van Celso Fonseca. Wellicht een stuk rustiger en zwoeler dan Think of One, maar HA' belooft ons "één van meest sensuele concertavonden van dit seizoen" — al kon de man onze Brazil-expert niet helemaal overtuigen vorig jaar op Een weekje feest. Verder komt de bassist van Savana Station DJ-gewijs op 25 november een funky feestje met het hollandse Kraak en Smaak in gang steken. Voor wie het nog niet had gezien: onze volledige, nagelnieuwe concert-agenda vind je hier.

Sergent Garcia / Mascaras

Sergent Garcia / MascarasKakelvers is Mascaras van Sergent Garcia niet meer, maar beloofd is beloofd, dus gooien we het plaatje gedwee op de tropicalidad.be testbank. De Parijs-Spaanse salsa-muffin zit ondertussen bijna tien jaar in het vak en Mascaras is zijn vierde release. Met zijn eerste, Un poquito quema'o (1999), werd hij pionier in het smeden van reggae en salsa tot een stomend geheel en leverde een bijzonder verfrissende plaat af. Zeven jaar later lijkt het alsof meneer Garcia zijn succesformule van weleer onverhoopt nieuw leven wil inblazen met tal van andere genres — en hoopt daardoor ook in de platenkast van de minder wereldse muziekliefhebber te belanden.

Lees verder

La Kinky Beat - One More Time

La Kinky Beat / One more timeWe vervolgen onze reeks doorheen het Barcelonese muzieklandschap met een korte review van One More Time, de nieuwste CD van La Kinky Beat. De groep werd op tropicalidad.be een beetje verguisd, daar hun optredens wel eens durven te verzanden in een nogal zwaar op de maag liggende brij van stijlen en klanken. Tot mijn vreugde heeft hun studiowerk daar veel minder last van. Een en ander heeft wellicht te maken met het producerstalent van Tomás Arroyos, de vroegere sound engineer van Mano Negra.

Lees verder

20 jaar World Circuit records

World CircuitIn oktober wordt World Circuit records twintig jaar, wat wouter ons al eerder wist te vertellen. Het toonaangevend platenlabel is voor vele artiesten de poort (geweest) naar internationaal succes en bij wijlen eeuwige roem. Onder hun paraplu scharen zich de groten der aarde bijeen waaronder de Buena Vista Social Club en consoorten, Ali Farka Touré, Orchestra Baobab, Toumani Diabaté ... een indrukwekkend lijstje.

Radio 1Nick Gold, baas en bezieler van World Circuit was te gast bij Club Tropical op Radio 1 en daar je hoor je heel de maand oktober fragmenten uit — netjes verzameld op deze pagina zodat je ze op 't gemak kunt herbeluisteren. Wij vieren alvast hun 20ste verjaardag mee en gooien het wondermooie Bul Ma Miin van Orchestra Baobab op onze radio. Enjoy!

Live video van Seun Kuti & Egypt 80

Seun Kuti op Les Nuits de Fourvière 2005Seun Kuti, tropicalidad.be favoriet en zoon van dé afrobeat legende laat zich niet snel vangen voor een of ander medium. Een officiële website, CD of DVD zijn zeer gegeerd maar tot op heden onbestaande. Een exclusieve ervaring dus voor diegenen die het geluk hebben gehad om de exentriekeling al eens live gezien hebben — gelukkig mag ik mezelf daar bijrekenen :-). Geduldig afwachten en onderwijl het internet afschuimen op zoek naar nieuws is de boodschap. Tijdens een van die internet zwerftochten stootte ik op een relatief lang (we moeten al blij zijn met dik 3 minuten) videofragment van Seun Kuti & Egypt 80 op Les Nuits de Fourvière van vorig jaar. Gelukkig is de klank van het fragment een pak beter dan de voor-oorlogse kwaliteit die u van ons gewend bent ;-).

Lees verder

Malick Pathé Sow in N9

Malick Pathé SowN9 in Eeklo mikt met hun programmatie op een publiek dat net iets verder kijkt dan zijn neus lang is. Af en toe zit daar ook eens een wereldmuziek-concertje tussen zoals komende zaterdag: Malick Pathé Sow & Welnere. Op het eerste zicht een stel illustere onbekenden uit Senegal, maar na enig gesnuister blijkt die Malick nog ooit met Baaba Maal in een tweetal bands te hebben gespeeld — wat niet onaardig staat op een C.V. van een West-Afrikaanse muzikant. Bovendien stichtte de man zijn begeleidingsgroep Welnere in onze eigen hoofdstad.

Op calabashmusic.com vind je naast een bio heel wat luistermateriaal uit de twee plaatjes van Malick Pathé Sow. Vooral zijn debut CD Danniyanke klinkt veelbelovend en — weinig verrasend — ietwat Baaba Maal-iaans. Desondanks zal uw trouwe reporter toch moeten passen gezien die nu zaterdag zelf achter de draaitafels staat in de Blauwe Kater (Leuven) ten voordele van vzw Dreamcatcher. Voor wie er wel bij kan zijn: weet ons te vertellen wat we gemist hebben!

Update: Malick Pathé Sow is op 24 november opnieuw te zien in Molière — info en tickets vind je hier.

steamin' tropical concerts

Het zat er al een eindje aan te komen, maar nu is het toch zover: tropicalidad.be heeft zijn selectie uit de haast ontelbare concerten en festivals in ons belgenlandje netjes in een agenda genoteerd! Nu hoeft u niet telkens door onze berg concert en festival aankondigingen te spitten, maar krijgt u alle concerten chronologisch gepresenteerd mét een link naar onze aankondiging. Alstublieft.

Waar je onze agenda vindt? Op onze voorpagina (aan de rechterkant om precies te zijn) krijg je de eerstvolgende concerten op een rijtje. Het volledig overzicht met maandkalender vind je op onze aparte agenda-pagina. Suggesties, opmerkingen en lofbetuigingen zijn uiteraard van harte welkom ;-).

Toumani Diabaté + Marcelo 2D + Ba Cissoko

Het festivalseizoen zit erop. Wie van de verslagen wil nagenieten kan dat doen via het tropicalidad.be zomerfestival parcours 2006, met hier en daar wat audiovisueel materiaal. Maar wie nog intensiever de zomerfestivals afschuimt, en met een iets gesofistikeerdere bandopnemer, is uiteraard Club Tropical. De nieuwe oogst is daar ook binnen. Herbeluister Toumani Diabaté bij voorbeeld. De Malinese koraspeler kwam langs op Couleur Café en passeerde hier al meermaals op tropicalidad.be, onder meer om zijn Boulevard de l'Independance, maar ook zijn In the heart of the Moon, samen met Ali Farka Touré kon hier op heel wat appreciatie rekenen.

Radio 1Marcelo 2D snijdt heel andere koek. Braziliaanse funk gemengd met samba, hiphop en electronische effectjes. Des te ingetogener Toumani, des te hipper is Marcelo. Een revelatie op het Cactusfestival, maar deze zomer onder meer ook te zien geweest op Roskilde en Womad. Ba Cissoko zit er wat tussen :-). Qua instrumentkeuze houdt de Guinees het net als Toumani Diabaté op de kora, maar hij durft er wel eens de alternatieve toer mee op te gaan met behulp van een overstuurde versterker. Moet je horen...

Botanique gaat plat voor Dub Incorporation

Dub Incorporation in de BotaniqueDub Incorporation blaast al enkele jaren de Franse reggae nieuw leven in, maar laat u niet misleiden door hun naam. Ze tappen duidelijk uit een ander vaatje dan de Britse en Jamaicaanse hard-core dubbers met hun echo-kamertjes. Sinds 2001 maakt Dub Incorporation furore in hun thuisland en met de release van Diversité (2003) verkrijgen ze er heldenstatus waardoor ook buiten Frankrijk de bal stilaan aan het rollen ging. Voor hun recenste plaatje Dans le décor (2005) mochten ze rekenen op de medewerking van enkele internationale reggae-sterren (waaronder Omar Perry) en begonnen hun grootse Europese tournee.

Eerder dit jaar stond Dub Incorporation al op de planken van de Botanique, wat helaas volledig aan ons is voorbij gegaan is. Geheel in tegenstelling tot het memorabele concert op Couleur Café afgelopen zomer. Dat succes heeft hun ongetwijfeld een tweede uitnodiging van de Botanique opgeleverd en gisterenavond was uw vliegende reporter uiteraard op post!

Lees verder

Señor coconut

Het land waarvan we dachten dat tropical vibes even talrijk waren als pinguins in Bamako verbaast ons voor de tweede keer dit jaar. Nagenietend van het aroma van Bucovina mogen we proeven van Señor Coconut. De stads- en labelgenoot van Shantel brengt zijn laptop en zijn Yellow Magic Orchestra mee uit Frankfurt en nestelt zich binnenkort in het depot in Leuven om genetische manipulatie uit te voeren met Kraftwerk, Michael Jackson, salsa en merengue. Ze blijven dus wel in de electronische sfeer. Ik zou het voor geen haar vertrouwen, maar sinds de ontdekking van Shantel is mijn appreciatie voor het geknutsel van onze oosterburen gevoelig gestegen. Dit zou dus best wel eens een leuk feestje kunnen worden....