Yemen Blues - Shabazi, A Tribute To The Poet

Yemen BluesYemen Blues, het project rond de naar Finland uitgeweken vocalist en multi-instrumentalist van Jemenitische afkomst Ravid Kahalani, ontstond in 2010 uit een samenwerking met contrabassist en componist Omer Avital.

Met deze Shabazi, A Tribute To The Poet brengt de band, ondertussen versterkt met Shanir Blumenkranz op bas en oed, Rony Iwryn op percussie en Dan Mayo op drums, een muzikale ode aan de zeventiende-eeuwse dichter Shalem Shabazi, algemeen beschouwd als de belangrijkste poëet in de Jemenitische geschiedenis.

Lees verder

Taa! - Our Language May Be Dying, But Our Voices Remain

Taa!Voor wat ondertussen alweer het elfde deel is in de Hidden Musics reeks van Glitterbeat Records, trok samensteller en producer Ian Brennan deze keer naar een aantal afgelegen locaties in het binnenland van Botswana waar hij op zoek ging naar de muziektradities van de San (vroeger bekend onder de naam "Bosjesmannen"). Het voortbestaan van het Taa (dat zich laat vertalen als "mens" of "menselijk wezen") of !Xóõ, een taal befaamd om zijn enorme klankinventaris (5 klinkers, 56 ongeaffecteerde medeklinkers en niet minder dan 80 klikmedeklinkers), is ondertussen echter bedreigd. De 16 liederen op deze Taa! - Our Language May Be Dying, But Our Voices Remain zijn voornamelijk mantra's, gebeden waarin dezelfde woorden of zinssneden voortdurend herhaald worden, waarbij de stemmen van de verschillende sjamanen enkel spaarzaam worden bijgestaan door handgeklap, geïmproviseerde percussie of duimpiano. Intiem portret van een bedreigde cultuur.

Lees verder

Chouk Bwa & The Ångströmers - Somanti

Chouk Bwa & The ÅngströmersToen het Haïtiaans-Belgische samenwerkingsverband Chouk Bwa & The Ångströmers in de lente van 2020 wilden beginnen aan de promotietournee voor hun eerste langspeler Vodou Alé, hadden ze er natuurlijk nog geen enkel vermoeden van welk onheil hen en de rest van de wereld boven het hoofd hing met de toenmalige COVID-19 pandemie.

De tournee moest noodgedwongen uitgesteld, maar toch bleven beide bands het vuur ook tijdens de pandemie brandende houden, wat resulteerde in de release van Ayiti Kongo Dub #1 en Ayiti Kongo Dub #2, twee drie tracks tellende 12inch dub-EP's.

In mei 2022 volgde dan uiteindelijk de reünie in de vorm van een 32 concerten tellende tournee, af en toe onderbroken voor repetitiesessies, discussies, experimenten, interculturele dialoog en muzikale onderhandelingen. Het was op die manier dat het materiaal voor Somanti haast organisch tot stand kwam.

Lees verder

Bombino - Sahel

BombinoVijf jaar na het gesmaakte Deran is de Nigerese Toeareg en gitaarvirtuoos Omara 'Bombino' Moctar terug met Sahel, waarvoor hij samenwerkte met de Welshe producer David Wrench en zich samen met zijn muzikanten tien dagen terugtrok in Studio Hiba in het Marokkaanse Casablanca.

De titel van het album verwijst vanzelfsprekend naar de strook land die tussen de Saharawoestijn en de zuidelijker gelegen tropenregio het Afrikaanse continent van de Atlantische Oceaan tot aan de Rode Zee doorkruist.

Lees verder