Frontstage overzicht 2006

Afgelopen jaar heeft tropicalidad.be u weer overmatig verwend met onze frontstage avonturen op talloze concerten en festivals. Na de zomer maakte ik mijn festival-balans al op, maar ook in het voor- en najaar hebben we menig concertzaal en culturele centra afgeschuimd op zoek naar tropische vibes. Het ideale moment dus om enkele hoogtepunten op een rij te zetten.

Think of One (Het Depot)De eerste hoogvlieger van het jaar 2006 was ongetwijfeld Damian Marley die in de AB bewees dat je als zoon van een legende toch je eigen ding kan doen — en dat bovendien ook bijzonder goed doet. K'Naan, de beloftevolle rappende Somaliër en zijn rakkers die het voorprogramma van Damian speelden zijn we iets later nog eens in de VK* gaan zien. In het Depot in Leuven waren we ten zeerste opgezet met prima concerten van Tony Allen (de legendarische drummer van de nog meer legendarische Fela Kuti) en Think of One, die hun tweede avontuur met hun Braziliaanse makkers kwamen voorstellen: goe bezig mannen!

Lees verder

Savana Station: Hubbub of city streets, live en nog eens live

Savana Station / The Hubbub of city streetsVoor we de kaars van 2006 uitblazen serveren we nog een dikke boterham Savana Station nieuws. Vorige maand stelde de Antwerpse reggae bende hun nieuwe plaat Hubbub of city streets voor in Petrol. Wij blonken toen uit in afwezigheid, maar hun kersverse CD vertoeft ondertussen al even in mijn (virtuele) platenkast en we hebben ons onverbiddelijk verdict voor je klaar, samen met een voorsmaakje op onze radio. In januari kun je ze éénmaal live aan het werk zien in de Warande en in afwachting van een dikker gevulde concert agenda kun je je toevlucht zoeken bij ABtv die een integraal Savana Station concert online hebben staan.

Lees verder

Toumani Diabaté live op Couleur Café

Toumani Diabaté (Couleur Café 2006)Kort maar krachtig: het memorabele concert van Toumani Diabaté op Couleur Café afgelopen zomer belandde niet alleen in mijn zomerfestival top 5, maar ook ook in de fel begeerde archiefkast van Club Tropical. Nog een dikke week lang vind je op hun webstek een live fragment van de Malineese kora-meester. Zijn kippevel-solo tijdens dat concert zit er helaas niet in, maar daar hebben wij gelukkig wél een videofragment van. Enjoy!

Het beste van 2006

Wellicht hebben de meeste internauten volgende week belangrijker dingen aan het hoofd dan het afschuimen van weblogs en dus zetten we tropicalidad.be op een lager pitje. Ik vertrek naar minder tropische oorden om het nieuwe jaar in te zetten. Wellicht hebben ze daar een bloeiende lokale muziekscene, maar daar ga ik de lezer niet mee lastig vallen :-). En vóór we kurken laten knallen of mojito's mixen, geef ik graag nog mijn selectie van 2006. Een rangschikking maken plaatste me voor te veel dilemma's, dus geef ik mijn favoriete platen maar per werelddeel.

Lees verder

Een blik op januari: zand, muizen en oude knarren

Nu wouter met niemand minder dan Shakira het ijs gebroken heeft voor de concert aankondigingen van 2007 is het hoogtijd om de rest van de tropicalidad.be selectie van januari uit de doeken te doen. Propvol kunnen we de eerste maand van het nieuwe jaar bezwaarlijk noemen — of neemt onze concert-honger buitensporige proporties aan?

Festival in the Desert (Zuiderpershuis)We bijten de spits af met Festival au Désert, het idyllische festival in de woestijnvlaktes van Timbuktu. Niet direct bij de deur dus, maar het Zuiderpershuis helpt het leed wat te verzachten en screent bijna tegelijkertijd met editie 2007 een documentaire over het festival op 9 januari. In de hoofdrollen van de film komen we o.a. wijlen Ali Farka Touré en Tartit tegen. Na afloop trakteren de vriendelijke mensen van het Zuiderpershuis u nog op een interview met de maker van de documentaire. Wegdromen kan alvast bij deze indrukwekkende foto reportage van één mijner flickr companen.

Eek a mouseDichter, véél dichter bij huis opent Het Depot in Leuven op 19 januari de deuren voor een levende legende in reggae-land: Eek a Mouse is de naam en met gemiddeld 200 concerten per jaar lééft de man praktisch op een podium. De enfant terrible van de dancehall steekt qua originaliteit in outfits, stemgeluid, unieke sound én fysieke lengte nog steeds ver boven de rest uit. Een dik jaar geleden in de Warande waren we getuige van zijn gepatenteerde show die misschien wat aan originaliteit, maar niet aan enthousiasme heeft moeten inboeten. Voor wie 'm nog nooit live aan het werk zag: gaat dat zien!

Lees verder

Barcelona Raval Sessions 2

Voor we ons wagen aan het opstellen van lijstjes, het nuttigen van exotische spijzen en het benieuwd afwachten welke wereldse muziekjes de kerstboom voor ons in petto heeft, nog een laatste CD review. Barcelona Raval Sessions 2 ligt al even in de rekken, maar de democratisch geprijsde verzamelaar is ideaal voer voor kadootjesjagers, en dat kan in deze tijd van het jaar wel van pas komen.

Onder de noemer Barcelona Raval Sessions brengt het alternatieve cultuurhuis K Industria uit Raval, de centrale wijk van Barcelona, regelmatig een bloemlezing uit het epicentrum van de Latin Fusion. De aandachtige lezer merkt wellicht de overlap met Radio Chango's Añejo Reserva, ook een product van K Industria. Ze tappen inderdaad uit hetzelfde vaatje, en de twee compilaties overlappen zelfs gedeeltelijk. Wat de Raval Session echter interessant maakt zijn de talrijke onuitgegeven versies, remixes en samenwerkingen die deze dubbelCD rijk is. En dat resulteert in niet altijd even voor de hand liggende combinaties.

Lees verder

Michael Franti & Spearhead in de AB

AB (Brussel)Michael Franti & Spearhead (AB)Het jaar loopt stilaan op zijn laatste benen, evenals mijn frontstage trektocht die ik gisteren in stijl heb afgesloten in de Brusselse concerttempel. Michael Franti & Spearhead heeft heel wat volgelingen bijeen weten te preken in ons belgenland want de tent was volledig uitverkocht. Meneer Franti zit zo'n beetje tegelijkertijd in het rock- en het reggae-laatje en die combinatie spreekt duidelijk een breder publiek aan — aan het gemiddelde kapsel in de AB te zien waren de die-hard rastas toch thuis gebleven. Wij waren vooral benieuwd wat de barvoetse man uit Californië er live van ging bakken en trakteren u voor de laatste keer dit jaar op ons relaas, een paar foto's en bij wijze van vroegtijdig kerstkado een extra dik belegde boterham bewegende beelden.

Lees verder

Vieux Farka Touré

Vieux Farka TouréToen ik op de naam Vieux Farka Touré stootte tijdens een van mijn surftochten dacht ik dat iemand Ali Farka Touré's vader een gitaar had toegestopt in de hoop de desert blues te doen herrijzen. Niets is echter minder waar. Vieux is wel degelijk de zoon van wijlen Ali Farka en hoewel zijn vader hem liever als soldaat door het leven zag gaan koos hij toch voor de muziek — "farka" betekent niet voor niets "ezel" ;-). Gelukkig maar, want Vieux blijkt een beloftevol gitaar en percussie talent te wezen.

Niet zonder gevolgen want vorig jaar nam hij een titelloze debutplaat op met guest appearences waaronder zijn vader en landgenoot Toumani Diabaté. Deze twee muzikale monumenten uit Mali zaten al eerder samen in de studio en pure magie was het resultaat. Het bewuste plaatje had al in november dit jaar in de rekken moeten liggen maar dat valt in ons regenlandje behoorlijk tegen, dus zal een review nog even op zich laten wachten — mede-ongeduldigen kunnen in afwachting naar myspace.com surfen alwaar je alvast vier tracks uit zijn plaat kunt voorproeven.

Nog een leuk toemaatje: in deze reeks van vier videofragmenten waagt de jonge knaap zich aan enkele klassiekers van zijn vader en wat mij betreft doet hij dat glorieus. De volgende generatie van de desert blues mag er wezen!

Lees verder

Shakira in Antwerpen

De aandachtige lezer had het misschien al gespot op onze concertkalender, en ook de rest willen we ons enthousiasme niet onthouden: Shakira komt naar België. Op 31 januari kan je de Colombiaanse schone gaan bewonderen in het Sportpaleis. Het spektakel is wel maar weggelegd voor de gefortuneerde liefhebber, want voor het goedkoopste ticketje moet je 110 € neerleggen. Ter vergelijking: voor de prijs van het duurste ticketje kan je drie dagen in het mekka van de wereldmuziek vertoeven...

Maar je steunt er (onrechtstreeks toch) wel het goede doel mee. Samen met de auteur Gabriel Garcia Marquez heeft Shakira immers een stichting opgericht die het lot van arme kinderen moet verbeteren. Het is de bedoeling om een aantal benefietoptredens te organiseren, maar Antwerpen is daar voorlopig nog niet bij. Het is trouwens niet het enige engagement van de diva, want ze is ook voorzitster van de Colombiaanse organisatie Pies Descalzos die zich ontfermt over jonge slachtoffers van geweld.

Ondanks de prijs hoeft ze zich wellicht geen zorgen te maken over de opkomst. Shakira moest dan wel de duimen leggen voor Gnarls Barkley, haar Hips don't lie werd toch maar mooi tweede in de Top 15 singles 2006 van iTunes België. En wie staat er op de derde plaats in het pantheon der hipheid van het belgische muzieklandschap: de schone jongens van Juanes! Colombia rules the Belgian airwaves. Wie had dat ooit gedacht. Wij natuurlijk, anders waren we nooit met deze blog begonnen :-).

Michael Franti & Spearhead live in Paradiso

Michael FrantiHet concert van Michael Franti & Spearhead deze zaterdag in de AB is uitverkocht. Wij zullen er in ieder geval bij zijn, maar voor de arme stervelingen die geen ticket in de wacht konden slepen brengen onze noorderburen wat soelaas. Straks (21u) speelt de wereldverbeteraar voor de tweede maal in een al even uitverkocht Paradiso in Amsterdam en dat kun je live volgen op FabChannel. Net te laat? Geen probleem, nadien wordt het concert aan het archief toegevoegd en kun je het on demand bekijken, zoveel je wil.

En omdat we zelf moeilijk kunnen wachten tot zaterdag krijg je van ons nu al de aanstekelijke reggae vibes van Light up ya lighter op onze radio. Irie!

Update: Momenteel is het concert nog niet terug te vinden in het archief. Geduld is inderdaad een schone deugd: het integrale concert staat eindelijk online. Hierheen surfen is de boodschap!

Easy All Stars live

De Easy Star All-Stars spotten we een tijdje geleden al, maar vorige vrijdag heb ik ook de kans gehad om de bende live aan het werk te zien in het Brewery Arts Centre in Kendal, UK. Niet meteen bij de deur voor de meeste lezers, maar geen nood. Op dit eigenste moment hangen ze ergens rond in Frankrijk, en in volle reggae-spirit weten ze nog niet goed waar het daarna naar toe gaat, maar met wat geluk verzeilen ze vroeg of laat ook wel ergens in België. We houden hen in het oog.

Voor de onoplettende lezer: de Easy Star All-Stars is een collectief van reggae muzikanten uit Brooklyn dat nu en dan op de proppen komt met een bewerking van een of andere rock-klassieker. Drie jaar geleden resulteerde dat in, raad maar, Dub side of the moon, en een paar maanden geleden namen ze Radiohead onder handen.

Lees verder

Atongo Zimba revisited: video

Atongo Zimba in Het ZuiderpershuisMijn geheugen is officieel een zeef. Hoewel ik eerder verkondigde dat ik nog nooit van Atongo Zimba gehoord had, is niets minder waar: we hadden de man deze zomer zowel op Beleuvenissen tropical als op Polé Polé Playa Latina aangekondigd. Soit, ik wou het eigenlijk niet over mijn degenererend brein hebben, wél over Atongo Zimba. Deze keer heb ik mijn huiswerk wel gemaakt en heel wat beeldmateriaal van deze Ghanees voor u opgediept naar aanleiding van zijn concert in Het Zuiderpershuis.

Vorige maand was Atongo Zimba en de zijnen te gast bij vrije geluiden, een TV programma van onze noorderburen dat — zoals het hoort — al hun afleveringen online beschikbaar stelt. In de bewuste aflevering (Windows Media — doorspoelen tot aan 3:45) krijg je achtereenvolgens Gidi Gidi te horen, een interview met meneer Zimba en Sana Menga. Het interview kan je hier hier nalezen als je dat wil. Twee fragmenten uit deze aflevering zijn ook op YouTube te vinden: het interview en Sana Menga.

Nog meer bewegende Zimba beelden op YouTube trouwens: het akoestisch openingsnummer en einde van een concert afgelopen zomer in Amsterdam. En als dat nog niet genoeg is gooien we er nogmaals de live versie van Sana Menga op de Music Meeting 2006 in Nijmegen er bovenop. Alstublieft!

Lees verder

Obatala @ Trix

Obatala @ TrixAfgelopen donderdag zat concertgewijs aardig volgeboekt. Zowel Sergent Garcia als Savana Station stelden gloednieuw studiowerk voor in de AB en Anthony B liet zijn dancehall vibes los in Petrol. Hedoch hadden we deze drie al eerder op ons zomerfestival parcours tegen gekomen, dus onze onweerstaanbare drang naar nieuwe geluiden stuurde ons richting het Trix in Antwerpen alwaar Obatala zich waagde aan een open repetitie.

Op die manier willen ze zichzelf klaarstomen om binnenkort terug de planken te delen met een special guest uit het wereldmuziek landschap. Eerder inviteerden ze Tony Allen (de beat van de afrobeat), Baba Sissoko & Miguel "Angá" Diaz en dat hebben we geweten. Wie het dit keer wordt staat nog niet vast, al was Obatala's geestelijke vader Kobe Proesmans zo vriendelijk om me achteraf een aantal namen te verklappen — allemaal grote namen uit Afrika, waarvan we er eerder al ééntje verklapten.

Lees verder

Señor Coconut: Yellow fever, Fine songs & Rare versions

Señor Coconut in Het DepotDe acid-latino vibes van el maestro Señor Coconut vorige maand in Het Depot zinderen nog altijd na. Met deze meesterlijke performance bombardeerde Uwe Schmidt (a.k.a. Atom Heart) zichzelf prompt tot één der tropicalidad.be favorieten. En zoals beloofd gooien we niet minder dan twee van zijn CD's die recentelijk in mijn platenkast beland zijn op onze overbiddelijke testbank.

Señor Coconut / Yellow fever!Yellow Fever! is zijn laatste full-album waarop hij zich laat omringen door een royale latin big band gedomineerd door twee vibrafoons. Met dit arsenaal gaat de chileense duitser het oeuvre van het illustere Yellow Magic Orchestra (de Japanse Kraftwerk) te lijf. "My name is Coco. I come from far away. Now, I want you to dance with me" klinkt het in de intro-track waarna hij alle virtuele schuivertjes op zijn laptop opengooit met Yellow Magic (Tong Poo) — wat mij betreft het strafste nummer op de plaat en met een beetje geluk kun je die nog even op onze radio beluisteren.

Lees verder

Getatchew Mekuria The Ex & Guests

Een nederlandse punkband die het oeuvre van een van Afrika's grootste saxofonisten onder handen neemt? Het klinkt toch een beetje verdacht, maar dat vond ik sowieso al toen ik Getatchew Mekurya's naam tegenkwam op de luisterpaal van 3voor12. Het is nog maar sinds kort dat ik er wat regelmatiger ga snuffelen (en er onder meer Orchestra Baobab en Michael Rose tegenkwam), maar ik ben onder de indruk van hun aanbod. En dus ook van de nieuwe plaat van The Ex, de Nederlandse tegenhanger van Sonic Youth. Nu is Getatchew minder bekend dan dat andere sax-icoon van Afrika, Manu Dibango, maar hij staat al meer dan 50 jaar op de planken in Ethiopie en is de peetvader van zowat elke band die Addis Abeba rijk is.

In 2004, ter ere van hun 25ste verjaardag haalden The Ex Getatchew al eens naar Europa, wat meteen de eerste keer was dat de man zijn thuisland verliet. Nu hebben ze dus ook een toch wel zeer apart plaatje gemaakt: Moa Anbessa. Wellicht niet voor ieders oren, maar ik vind het geweldig. Getatchew's saxofoon komt helder uit de mix, en wordt stevig ondersteund door een tapijt van heerlijke gitaarnoise. Alleen dat Nederlandse accent van de lyrics zijn er wat teveel aan :-). Meteen dus naar die luisterpaal, en laat je mening weten. Zoals die forumgebruiker op die opmerkt: het swingt net zo veel als Napalm Death die James Brown begeleidt. Wat dat ook moge betekenen...