Radio Mukambo #292 Sonic Groove Foundation

Radio MukamboVorige week heeft Jupiter & Okwess uit Kinshasa de AB Club op zijn kop gezet. Anderhalf uur dansen op een heerlijke mix van Congolese roots met afrobeat, rock en meer. 'Kin Sonic', hun tweede album, is onze cd van de week.
Verder kondigt Radio Mukambo het Up! Festival aan in Luik met Asian Dub Foundation en Le Peuple de l'Herbe, ontdekken we de beloftevolle Brusselse slammer Joy en luisteren we naar nieuwe tracks van Ondatrópica, Oumou Sangaré, BaBa ZuLa, Love & Revenge en Nattali Rize.

Lees verder

Bounty Radio #34 Baile Bucanero

Radio Mukambo Baile Bucanero van Ondatrópica is ons Album of the Week. Meer Caribische ritmes komen voorbij, samen met nieuwe Calypso uit Trinidad, Zimbabwaanse pop en een nieuwe Anchorsong op het einde.

Na het debut van Ondatrópica in 2012 duurde het tot dit jaar alvorens het project van Will Holland en Mario Galeano nog eens iets nieuws uitbrachten. De verwachtingen lagen hoog maar deze "Baile Bucanero" maakt het allemaal waar. Het album is opgenomen tussen Bogotá en Isla De Provincia en combineert ritmes die te vinden zijn in Colombia met invloeden uit de Caraïbische kust. Concreet horen we de te verwachten Cumbia (het tijdloze "Soy Campesino") en Gaita (We luisteren naar Caldo Parao). Maar "Trustin'" is dan weer knappe Roots Reggae en Come Back Again roept dan weer vroege Digital Dance Hall op. Er is ook nog wat folk (Hummingbird) en Lazalypso heeft wat New Orleans in zich. Enerzijds zo divers en anderzijds zo geworteld in Colombia: Baile Bucanero toont wat voor een muzikale 'melting pot' Colombia is, en Ondatrópica laat het allemaal heel eenvoudig klinken. Het volledig album is hier te beluisteren en te koop.

Lees verder

Terraforming In Analogue Space: IRL Remixes 2000 - 2015

Terraforming In Analogue SpaceHet Engelse IRL zet zijn vijftiende verjaardag in de verf met deze Terraforming In Analogue Space: IRL Remixes 2000 - 2015, meteen ook de honderdste release op het label. Op de dubbelaar een mooie selectie uit de catalogus die Independent Records Ltd. de afgelopen jaren heeft opgebouwd en als u deze pagina's genegen bent, zullen namen als Tinariwen, Justin Adams & Juldeh Camara, Terakaft, General Paolino, Malawi Mouse Boys en Dub Colossus zeker niet onbekend in de oren klinken. IRL vroeg bovendien aan Nick 'Dubulah' Page (Dub Colossus) om van de originele nummers ook remixen te voorzien, een project waar hij met tevredenheid op terugkijkt: "Curating this collection of remixes was both very enjoyable and challenging (many of the original multi-track masters were sadly not available, so part of curating also involved making sample packs for remixers). In the context of the current situation, post the Brexit referendum, with the rise in right-wing European nationalism, hate crimes and racist attacks along with increasing introspection and nostalgia for an imaginary lost England, it seems poignant and relevant to consider the alternative: an outward looking culture embracing the sounds and ideas of the world and our shared commonality!". Ook in het lijstje remixers een hoop bekende namen als Transglobal Underground, Dub Colossus, Afriquoi en The Dhol Foundation, maar ook een aantal die bij ondergetekende niet meteen een belletje deden rinkelen (Radar Station, Lunar Drive, Dalek Romeo, Eccodek…), en die gaven de originele tracks de ene keer een dubstep-kleurtje (de Stereo Mike Mix van Xaos' Processional), dan weer een dancehall (de Dub Colossus Mix van Justin Adams' Desert Road) of een drum & bass vibe (de Lunar Drive Mix van General Paolino's Congratulations South Sudan of The Dhol Foundation's Mix van Malawi Mouse Boys' Ndinasangalala) of creëerden een eigen ambient-universum (de Syriana Mix van Lo'Jo's Sur Des Carnets Nus). Wij wensen het label alvast nog vijftien even voorspoedige jaren!

www.irl.org.uk | www.terraformingmusic.com | www.xmd.nl

The Nile Project - Jinja

The Nile ProjectThe Nile Project is een gelegenheidsproject waarvoor 15 muzikanten uit verschillende landen rond de Nijl en zijn bijrivieren - Ethiopië, Egypte, Kenia, Oeganda, Rwanda, Soedan en Burundi - de handen in elkaar sloegen. In 2013 was er al het live-album Aswan en voor deze studio-opvolger blies The Nile Project opnieuw verzamelen in Jinja, een stadje in het zuiden van Oeganda. The Nile Project staat echter voor meer dan alleen maar muziek, want de echte missie van de band is om de wereld er bewust van te maken dat er in het Nijlbekken teveel mensen van de rivier gebruik maken en de watervoorraad steeds beperkter wordt. Opener Inganji is een ontmoeting tussen de stemmen van de Rwandese Sophie Nzayisenga en de Ethiopische Selamnesh Zemene. Allah Baqy is dan weer een oud Egyptisch liefdeslied, hier gebracht door Dina El Wedidi en Sarah Abunama-Elgadi, die er wat Soedanese vibes aan toevoegt, en ook Dil Mahbuby, opnieuw met El Wedidi, maar met een hoofdrol voor de oed van Mohamed Abozeky is van eenzelfde orde. Voor Ya Abai Wuha, opnieuw met Selamnesh Zemene trekken we naar Ethiopië en ook Tenseo, deze keer met de sax van Jorga Mesfin in combinatie met de stem van Zemene, is pure Ethio-jazz (al is het nummer, waarin ook opnieuw de oed van Mohamed Abozeky te horen is, eigenlijk gebaseerd op een hymne uit de Koptisch-Orthodoxe kerktraditie). In Omwiga hoort u dan weer de adungu, een typisch Oegandese harp en Biwelele doet hetzelfde voor de ikembe en de enanga, respectievelijk een Rwandese duimpiano en citer. Ook zin om eens muzikaal de Nijl af te varen, haal dan vooral deze Jinja in huis!

www.nileproject.org | www.zambaleta.org | www.xmd.nl

Philippe Baden Powell - Notes Over Poetry

Philippe Baden PowellPhilippe Baden Powell is de zoon van de legendarische Braziliaanse gitarist en componist Baden Powell de Aquino, maar dat had u wellicht al geraden. Philippe groeide op tussen Rio, Parijs en, toeval bestaat niet, het Duitse Baden Baden, en stond al voor de eerste keer op het podium - toen nog samen met zijn vader - als dertienjarige knaap. Over zijn vader's muzikale invloed zegt Philippe zelf het volgende: "He transmitted to me the passion and commitment indispensable to any artist.", en ook de onweerstaanbare drang om met anderen samen te werken is een karaktertrek die hij erfde van zijn pa: "I can't remember a time making music just by myself. I've always felt like a kid with toys waiting for friends to come and play.". Op Notes Over Poetry zijn die vrienden onder andere de Franse jazz-drummer André Ceccarelli, de Belgische jazz-vocalist David Linx en de Braziliaanse percussiegrootmeester Ruca Rebordão. De samenwerking leverde een album vol heerlijke latin-jazz op, dan eens met invloeden uit hip-hop/spoken word (titelnummer Notes Over The Poetry) en vervolgens weer met wat lichte samba-toetsen (opener Vamos Donatear?, een track opgedragen aan de Braziliaanse pianist João Donato) of een funky baslijn (Chica). Wij zijn geen jazz connaisseurs, maar dit soort zwoele muziek kan alleen maar uit Brazilië komen daar zijn wij dan weer wel zeker van!

www.philippebadenpowell.com | www.faroutrecordings.com

Radio Mukambo #291 Golven na Babel

Radio MukamboVet concert deze week in Ancienne Belgique met Chinese Man die zijn nieuwe album 'Shikantaza' zal voorstellen (sold-out). De producers uit Marseille zijn meesters van het vermengen van hiphop beats en urban grooves met etnische muziek en vocale samples van over de hele wereld.

Radio Mukambo blijft in Marseille met een terugblik op Babel Med Music met Imam Baildi (Griekenland, rebetiko/hip-hop), Nattali Rize (Australië, reggae), K'Kousitc (Guadeloupe), Rumbatá (Cuba) & Terra Live (Portugal). We voegen daar IFÁ, BerraBoi & DJ Tahira aan toe bij gebrek aan Braziliaanse muziek op het festival/muziekbeurs. Verder luisteren we naar nieuwe albums van Jupiter & Okwess uit Kinshasa ('Kin Sonic', donderdag in AB), de Malinese zangeres Oumou Sangaré ('Mogoya', 27/4 in BOZAR) & Ondatrópica uit Colombia ('Baile Bucanero').

Lees verder

Bounty Radio #33 Synthesize The Soul

Radio Mukambo in Episode 33 van Bounty Radio is Synthesize The Soul, de nieuwe verzamelaar met elektronische Funana op Ostinato Records ons album van de week. Verder een unieke uitwisseling tussen Cuba en Jamaica, een Quantic pre-release en een eerste verzamelaar via het Parijse Mawimbi.

Lees verder

Daymé Arocena - Cubafonia

Daymé ArocenaMet Nueva Era, haar debuutalbum uit 2015 luidde Giles Peterson-protegé Daymé Arocena al een nieuw tijdperk in de Cubaanse muziek aan en op Cubafonia, waarvoor ze onder andere samenwerkte met Dexter Story, brengt ze opnieuw die heerlijke mengelmoes van Cubaanse ritmes als changui, guaguanco en ballada, met jazz, samba, nu-soul (Mambo Na' Ma, Como) en een snuifje santeria (opener Eleggua), waarbij ze afwisselt tussen Spaans, Engels en in afsluiter Valentine zelfs voorzichtig enkele lijnen in het Frans. Als muzikale helden noemt Daymé onder andere Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone, Elis Regina en Erykah Badu en deze Cubaanse diva mag wat ons betreft gelijk in dat rijtje aanschuiven. Een betere Cubaan gaan we u dit jaar waarschijnlijk niet meer serveren.

Daymé Arocena komt Cubafonia live voorstellen op 5 april in De Roma (Antwerpen) en op 8 april in Espace Senghor (Brussel).

www.cubafonia.com | www.daymearocena.com | www.brownswoodrecordings.com

Eléonor - Vive

EléonorEléonor is het alter ego van de Antwerpse vocaliste Elly Aerden die zich voor het gros van de teksten van haar nummers baseert op oude Romeinse gedichten. De voertaal op Vive ("leef!") is dan ook vooral het Latijn, al zijn er in de tracklist ook nummers in het Spaans (het Arabo-Andalusische Ay Carmela) en Portugees (Minha Aldeia) terug te vinden. Die laatste track is een muzikale bewerking van een gedicht van Fernando Pessoa waarvoor Eléonor zich vocaal liet bijstaan door de Portugese fadozanger Helder Moutinho. Met dit album wilde Elly naar eigen zeggen het leven in al zijn facetten belichten: zo gaat Cras, een gedicht uit de 1ste eeuw, over iemand die alles steeds weer maar uitstelt en dus "vergeet" te leven, titelnummer Vive (met een intro op een diatonische-accordeon door Anne Niepold die zo als soundtrack voor een televisiereeks zou kunnen dienen) zou je kunnen samenvatten als "carpe diem" of "pluk de dag", en De Vere gaat dan weer over de lente en de kringloop van het leven. Fado, jazz, oriëntaals (Dulcissime) en klassiek (Cras) met een eeuwenoude tekstuele basis.

www.eleonor.be

Radio Mukambo #290 Blues to Babel

Radio MukamboHeel wat desert blues deze week op Radio Mukambo, te beginnen met Tinariwen. De peetvaders van de desert blues-rock leveren het album van de week, 'Elwan', de olifanten. Een strijdkreet tegen de olifanten (multinationals, milities...) die hun land bezetten uit winstbejag. Woensdag in de Botanique (uitverkocht).
We blikken ook vooruit op Babel Med Music in Marseille: Pachibaba (Java/Maloya), Uèi (Occitanië), Alsarah & The Nubatones (Soedan), Rising Tide (reggae, USA), Imam Baildi (Griekenland), Dj Djel & Rocca (FR, rap) en Lura (Kaapverdië).
De podcast eindigt met een paar vette desert blues remixes van AkizzBeatzz uit Athene.

Lees verder

Tamikrest - Kidal

TamikrestKidal, ondertussen alweer de vierde langspeler van de jonge Toeareg-leeuwen van Tamikrest, is een eerbetoon geworden aan het dorp in het noorden van Mali waar frontman Ousmane Ag Mossa opgroeide en dat tegelijk geldt als de onofficiële hoofdstad van de Toeareg uit de regio en symbool staat voor hun verzet en standvastigheid. Over de nummers op het album zegt Ousmane zelf het volgende: "I wrote most of the songs when I was in the desert. If you want to talk about the situation, you really need to live it. Kidal talks about dignity. We consider the desert as an area of freedom to live in, but many people consider it as just a market to sell to multinational companies, and for me, that is a major threat to the survival of our nomadic people.", of zoals hij het samenvat in War Tila Eridaran: "My love is my country, my ambition is freedom!". Kidal werd opgenomen in Bamako, geproduceerd door Mark Mulholland en gemixt door David Odlum, die al eerder een Grammy in de wacht sleepte voor zijn werk met Tinariwen. Tamikrest behoorde al langer tot onze woestijnfavorieten en bevestigt opnieuw met deze Kidal.

Tamikrest komt Kidal live voorstellen in de Brusselse Botanique op 6 mei.

www.tamikrest.net | www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

Les Amazones d'Afrique - République Amazone

Les Amazones d'AfriqueNet op tijd voor internationale vrouwendag 2017 mogen we u Les Amazones d'Afrique voorstellen en is Afrika een eerste vrouwelijke supergroep rijker! De line-up die Real World Records wist samen te stellen oogt in ieder geval indrukwekkend: Angélique Kidjo, Rokia Koné, Mamani Keita, Nneka, Massan Coulibaly, Kandia Kouyaté, Madiaré Dramé, Madina N'Diaye, Mariam Doumbia en Inna Modja, allemaal zijn ze op République Amazone te horen. Het hele project werd eigenlijk op poten gezet om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van de genderongelijkheid, een boodschap die wellicht nog het beste wordt samengevat in La Dame Et Ses Valises, een nummer waarin Nneka onder andere vraagt: "Woman don't you know you're a queen?". Maar République Amazone gaat om meer dan een boodschap wereldkundig maken, want met de opbrengst van het album ondersteunen de dames ook actief de Panzi Foundation, een hospitaal opgericht in Bukavu (Oost-Kongo), waar dokter Denis Mukwege ondertussen al zowat 80000 vrouwen, waarvan velen het slachtoffer van brutaal seksueel geweld, opnieuw een toekomst wist te bieden. Deze amazones staan klaar om de wereld te veroveren!

www.realworldrecords.com

Radio Mukambo #289 Diasporadical Grooves

Radio MukamboHeel wat urban grooves deze week op Radio Mukambo met Blitz The Ambassadors nieuwe album 'Diasporadical', onze cd van de week. De Ghanese rapper in New York mixt hiphop met Afrikaanse en zelfs Braziliaanse invloeden.
We luisteren naar twee home-made remixes van Terrakota om de vierde verjaardagsparty van Groovalicious aan te kondigen met Kota Sound System uit Lissabon. Daarnaast ook de eerste Mukambo's Afro-Groove Night in Tilbug en Say It Loud <3 Electro Brazil in De Pianofabriek. Tenslotte komt Gato Preto zijn debuut 'Tempo' (Afro-bass) voorstellen in De Vooruit.


Lees verder

Yasmine Hamdan - Al Jamilat

Yasmine HamdanYasmine Hamdan, de vrouwelijke helft van het Libanese underground-duo Soapkills, is met Al Jamilat ("de schoonheden") aan haar tweede soloalbum toe. Voor de opnames trok ze naar de studio van Sonic Youth in Hoboken, New Jersey, waar ze de 11 demo's, opgenomen tijdens treinritten, vliegreizen en op hotelkamers, verder afwerkte met Steve Shelley (die ook de drumpartijen op het album voor zijn rekening nam), multi-instrumentalist Shahzad Ismaily en producers Luke Smith en Leo Abrahams. Alle nummers op Al Jamilat zijn originele composities, enkel het titelnummer, een ode aan de vrouwelijkheid, is een uitzondering, want een muzikale interpretatie van een gedicht van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Hamdan zingt in een variatie aan Arabische dialecten, maar voor wie die talen niet machtig is en toch benieuwd is waar Yasmine het in haar nummers dan wel over heeft, geeft de zangeres zelf mee: "As for my own lyrics, my top ten list of topics are relationships, manipulation, self-reflection, self-mocking, deception, lust, sin, fear, love and rebellion.". Met haar westerse indiepop met vocals in het Arabisch bewijst Yasmine Hamdan nog maar eens dat "wereldmuziek" in twee richtingen kan of zelfs moet werken.

In het kader van Les Nuits komt Yasmine Hamdan Al Jamilat op 13 maart live voorstellen in de Brusselse Botanique.

www.yasminehamdan.com | www.crammed.be

Mokoomba - Luyando

MokoombaVijf jaar na hun debuut Rising Tide is de Zimbabwaanse revelatie Mokoomba eindelijk terug met deze Luyando (Tonga voor "moederliefde"). Mokoomba koos deze keer voor een akoestische aanpak, maar dat betekent zeker niet dat de nummers op Luyando minder energiek klinken dan die op voorganger Rising Tide. Met de tracks op Luyando betuigt Mokoomba vooral eer aan de tradities uit de Tonga en Lovale cultuur die langzaam maar zeker dreigen te verdwijnen. Zo adviseert Njawane jonge jagers hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze bedreigd worden door een leeuw, is Kumukanda geïnspireerd op een initiatieritueel bij de Tonga, en in Mabemba bezingen ze dan weer de waarden van het Tonga-volk. De bandleden van Mokoomba groeiden op vlakbij de Victoriawatervallen of Mosi-oa-Tunya, en Mokole (vrij vertaald "donderende rook") is een ode aan de wereldberoemde waterval. Het meest emotioneel geladen nummer op Luyando is Kambowa, waarin Mokoomba verhaalt over een traumatische gebeurtenis in de geschiedenis van de Tonga, die in 1955 gedwongen hun voorouderlijke gronden moesten verlaten om plaats te maken voor de aanleg van de Kariba dam. Toekomst en verleden van een volk gestalte gegeven door een geweldige band!

www.mokoomba.co.zw | www.outhere.de | www.xmd.nl

Radio Mukambo #288 Back to Africa

Radio MukamboCalypso Rose, de koningin van calypso-muziek uit Trinidad & Tobago, levert het album van de week op Radio Mukambo, 'Far From Home', en thuis dat is uiteraard Afrika. We kondigen concerten aan van Terrakota (de meesters van de Afro-Lisboa fusie) in Amsterdam, Parijs & Antwerpen, Daniel Dzidzonu (afrobeat) in Antwerpen, Black Flower & Akalé Wubé (Ethio-grooves double bill) in Eeklo, Panda Dub in Brussel en Tamikrest (touareg) in Genk en Brussel. Tenslotte is er een focus op de verrassende Griekse producer AkizzBeatzz.


Lees verder