Radio Mukambo #318 Getting Ready for Felabration

Radio MukamboRadio Mukambo kijkt uit naar Festa Mukambo met Go Kiuchi (Japan) & dança afro Babalakina. Souljazz Orchestra komt naar de AB om zijn nieuwe album 'Under Burning Skies' voor te stellen & zaterdag is het ook de grote opening van Café Béguin. De Togo All Stars, afrobeat and Afro-funk uit Togo, leveren het album van de week.
Verder blikken we vooruit op concerten die je niet mag missen in oktober, inclusief Felabration in Brussel met London Afrobeat Collective en in Gent & Antwerpen met Daniel Dzidzonu. Nog in oktober: Kasai All Stars, Lura, Chinese Man & Orchestra Baobab.

Lees verder

ComboNations - Dunya

ComboNationsSoms vertelt de naam van een project al zowat het hele verhaal, en in het geval van ComboNations is dat zeker niet anders. Bezieler is de Iraanse santurspeler Javid Afsari Rad, die voor ComboNations de beste internationale muzikanten uit Oslo samenbracht. Het leidde tot een line-up van muzikanten met wortels in India (tabla-speler Jai Shankar, Harpreet Bansal - viool), Ivoorkust (de ons al bekende percussionist Diom De Kossa), Senegal (Solo Cissokho - kora) en Marokko (Aissa Tobi - rabab, gimbri). Het levert een betoverend album op waarin werelddelen en naties lijken te vervagen en alleen de universele taal van de muziek overblijft; en met Dunya, Arabisch voor "de wereld" had Javid dan ook geen passendere titel voor dit album kunnen bedenken.

www.javidafsarirad.com | www.grappa.no

The Souljazz Orchestra - Under Burning Skies

The Souljazz OrchestraVoor deze nieuwe langspeler trokken de Canadezen van The Souljazz Orchestra resoluut de kaart van de eighties. Het begint al met het wat kitscherig ogende hoesontwerp van Souljazzer Pierre Chrétien (toetsen, percussie en vocals), maar door gebruik te maken van vintage synthesizers en oude drummachines creëerden ze ook een auditieve retro ervaring. Under Burning Skies opent met het excellente Dog Eat Dog, afrobeat meets funky disco om uw vingers bij af te likken. Het fascinerende Lufunki doet dan weer denken aan een ontmoeting tussen de Ethio-jazz van Mulatu Astatke en de elektronische B-Boy beats van Afrika Bambaataa. Richting Caraïben gaat het met Sorrow Fly Away, een streepje calypso, en zouk met Tambour A Deux Peaux en het heerlijke Oublier Pour Un Jour. De instrumentale titeltrack deed ons vanwege de dominerende blazers dan weer denken aan het Amerikaanse Hypnotic Brass Ensemble. Holla Holla is gewoon lekker stevige stomende afrobeat met psychedelische eighties synths en Is Yeelyel is dan weer een fantastische cover van de Somalische funk- en discoband Dur-Dur Band. De uitstekende afsluiter Aduna Jarul Naawo, met Elage Mbaye op vocals, dompelt de luisteraar tenslotte nog even onder in een heerlijk Orchestra Baobab sfeertje. Een van de absolute wereldtoppers van het afgelopen jaar!

Lees verder

Trio Da Kali and Kronos Quartet - Ladilikan

Trio Da Kali and Kronos QuartetVoor deze Ladilakan (Bambara voor "woorden van advies") bracht World Circuit het West-Afrikaanse Trio Da Kali samen met het Amerikaanse Kronos Quartet. Trio Da Kali ontstond als een initiatief van Dr. Lucy Duran, die voor het Aga Khan Music Initiative een griot-supergroep wilde oprichten. Ze deed daarvoor beroep op Fodé Lassana Diabaté, bandleider en een begenadigde Guineese balafonspeler die onder andere al deel uitmaakte van het Malinees-Cubaanse kruisbestuivingsproject AfroCubism. Voor het vocale gedeelte werd Hawa Kasse Mady Diabaté, dochter van de bekende Malinese griot Kasse Made Diabaté, aangezocht en de Malinese ngoni-bassist Mamadou Kouyaté, zoon van ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté vervolledigd het trio. Het Kronos Quartet (David Harrington - viool, John Sherba - viool, Hank Dutt - altviool, Sunny Yang - cello), dat zich ondertussen al sinds 1973 toelegt op het herwerken van composities van twintigste-eeuwse meesters als Bartók en Schnittke, moderne componisten als Osvaldo Golijov, Vladimir Martynov of Aleksandra Vrebalov, en jazzlegendes en rockhelden als Charles Mingus, Thelonious Monk en Jimi Hendrix, behoeft eigenlijk geen introductie meer. Voor Ladilikan liet het kwartet zich bijstaan door de Amerikaanse componist Jacob Garchik, die het repertoire van Trio Da Kali vertaalde naar viool en cello. Voor er sprake was van dit album, traden het trio en het kwartet eerst een aantal keer samen op en Ladilikan werd uiteindelijk in amper vier dagen opgenomen in een studio in Zwitserland. Daarbij werd zoveel mogelijk getracht om de live-ervaring te benaderen en overdubs tot een minimum te beperken. Het resultaat is een wondermooi album dat ons zowel aan Rokia Traoré's Bowmboï als de kora/cello experimenten van Ballaké Sissoko en Vincent Segal deed denken.

Trio Da Kali staat (weliswaar zonder het Kronos Quartet) op 24 januari in 30CC in Leuven, op 25 januari in CC Lokeren, op 26 januari in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg en op 27 januari in CC Ter Vesten in Beveren!

www.triodakali-kronosquartet.com | www.worldcircuit.co.uk

Radio Mukambo #317 Club Mukambo

Radio MukamboVrijdag ontvangt Club Smederij (Tilburg) de tweede Club Mukambo, een nieuwe party waarvoor ik Rocky Marsiano & Meu Kamba Sound (Lissabon/Amsterdam) uitnodig, een DJ/producer gespecialiseerd in het remixen van muziek uit Luso-Afrikaanse landen als Angola, Guinee-Bissau, Mozambique en Kaapverdië. Marsiano's nieuwe EP 'Meu Kota' is onze cd van de week.
Verder ook nog: Terrakota op Fiesta Mundial (Balen), Orlando Julius & The Heliocentrics in Flagey, Daniel Dzidzonu op International Days of Peace (Brussel), Acid Arab & Gan Gah op #Jesuishumain-e United Music Festival (Brussel). We eindigen met een nieuwe samenwerking tussen Chouk Bwa (Haïti) & The Ångstromers (Brussel) & nieuwe sounds van Kologbo (Nigeria) & Spirits Indigenous (Swaziland).

Lees verder

Bounty Radio S03E02 Gaia Musica

Radio Mukambo In Bounty Radio gaan we op zoek naar de laatste trends in vooruitstrevende en elektronische Wereldmuziek 2.0. In de playlist global electronica, bass en organische grooves die je meenemen tot diep in de tropen. In S03E02 van Bounty Radio levert DJ Tudo e Sua Gente de Todo Lugar met Gaia Musica Vol2 het album van de week. We luisteren naar nieuwe paradijselijke nummers door The Random Collective en Moonanga. Plus bedwelmende Afrikaanse geluiden van Msafiri Zawose, Jacob Mafuleni en de verloren tapes uit Somali. Baba Zula levert de Throwback Track.

Lees verder

Togo All Stars - Togo All Stars

Togo All StarsDe Togolese muziekscene mag dan voor velen nog steeds een blinde vlek zijn in het West-Afrikaanse muzieklandschap, het land ligt wel gesandwicht tussen Ghana, Benin en Nigeria en voor hun sound putten de Togo All Stars dan ook rijkelijk uit highlife, vodoun en afrobeat. Eigenlijk zijn de Togo All Stars een samenraapsel van jonge leeuwen en een aantal veteranen uit het Togolese muziekcircuit en de bezieler van het project is de Franse producer Serge Amiano, ook al bekend van zijn werk met de Franse afrobeat-formatie Fanga. In slechts een handvol van de tracks op dit titelloze debuut (Trouble Trouble, Way Out Of Sadness) wordt in het pidgin Engels gezongen en naar de lyrics van de rest van de nummers hebben wij dus het raden, maar grooven doet dit schijfje in ieder geval als de beesten!

www.excelsior-recordings.com

Radio Mukambo #316 Bruggen Bouwen

Radio MukamboOp 'Gaia Musica vol. 2' bouwt DJ Tudo bruggen tussen Brazilië en Marokko, cd van de week Radio Mukambo. Het muzikale broederschap tussen gnawamuziek en de Afro-Braziliaanse religies (umbanda and candomblé) wordt in de verf gezet.
Radio Mukambo kondigt ook het concert aan van Rokia Traoré in De Roma (Antwerpen) voor de lancering van de 11.11.11 campagne (2 duo-tickets te winnen). Pura Vida komt naar ManiFiesta, Chalo Correa (Angola) & The Togo All Stars naar Global Steet Sounds in Brussel ++ nieuwe tracks van The Hoodna Orcehstra (Israël), Kologbo (Nigeria), Ajate (Japan), Sofaz (Reunion) & Monsalve y los Forajidos (Venezuela).

Lees verder

Radio Mukambo #315 Africa is the future

Radio MukamboDeze week blikt Radio Mukambo vooruit op het nieuwe concertseizoen en nieuwe albums van Souljazz Orchestra, Les Amazones d'Afrique, La Chiva Gantiva, Chinese Man en Badi. London Afrobeat Collective komt naar Felabration Brussels (Vk Concerts), Marabout Orchestra naar Jam'in Jette indoor & meer.
Oghene Kologbo levert het album van de week, 'Africa is the Furture', uit op 30 september. Kologbo was tenorgitarist van Fela's Africa 70 en later bij Tony Allen, hij is een van de beste afrobeat leraars, reizend rond de wereld om zijn kennis te delen. Dit is afrobeat van de 21ste eeuw op zijn best, een mix van de vaandeldragers en de nakomelingen van de afrobeat beweging!

Lees verder

The Movers - Kansas City

The MoversMet deze Kansas City zorgt Soundway Records voor de heruitgave van een haast onvindbaar geworden stukje Zuid-Afrikaans vinyl uit 1979. The Movers werden eind jaren zestig van de vorige eeuw opgericht in Alexandra, een township bij Johannesburg, en verwierven faam met hun mix van disco en funk met elementen uit marabi jazz en township jive of jaiva. De tracklist van Kansas City mag dan slechts 6 nummers bevatten, het zijn stuk voor stuk disco-pareltjes, en hoewel titelnummer Kansas City de band destijds een dikke hit bezorgde, hadden wij het nog meer voor instrumentals als Shanana, Beat of nog Take It. Disco fever South-African style!

www.soundwayrecords.com

Msafiri Zawose - Uhamiaji

Msafiri ZawoseDeze Uhamiaji onstond uit de samenwerking van producer Sam Jones met Msafiri Zawose, zoon van Hukwe Zawose, icoon van de Tanzaniaanse Wagogo muziek. Uhamiaji roept herinneringen op aan Hukwe Zawose's Assembly, een album uit 2002 waarvoor hij samenwerkte met producer Michael Brook en experimenteerde met ambient en elektronica, en de sound van dit album laat zich dan ook nog best omschrijven als een haast hypnotiserende mix van traditionele Wagogo muziek met westerse elektronica en de ilimba, een flink uit de kluiten gewassen dubbele duimpiano in de hoofdrol. Soundway Records omschrijft Uhamiaji als: "…an afro-futurist journey that takes in dub, Balearic ambient and electronic vibrations alongside Zawose's hypnotic playing and emotive plaintive vocals." en daar willen wij ons graag bij aansluiten. Betoverende en bezwerende Tanzaniaanse soundscape!

www.msafirizawose.bandcamp.com | www.soundwayrecords.com

Meridian Brothers - ¿Donde Estas Maria?

Meridian BrothersMeridian Brothers, de muzikale speeltuin van de Colombiaanse zanger en gitarist Eblis Alvarez is terug met deze ¿Donde Estas Maria?. Zelf vat Eblis Meridian Brothers liefst als volgt samen: "Met Meridian Brothers blijven we experimenteren met stijlen, formats en timbres, en je zou zelfs kunnen stellen dat dat voortdurende proces van verandering mettertijd de bestaansreden van het project geworden is. Meer dan een band is Meridian Brothers dan ook gewoon een groep muzikanten die hun persoonlijke interpretatie geven aan bepaalde stukken.". Titelnummer en opener ¿Donde Estas Maria?, een lofzang aan Maria, is een huayno, Peruviaanse dansmuziek waarin ook meteen het gebruik van de cello opvalt, een instrument dat niet eerder in het repertoire van Meridian Brothers te horen was en op dit album een prominente plaats kreeg toebedeeld. Het is meteen ook het minst experimenteel klinkende nummer in de tracklist al is ¿Donde Estas Maria? wellicht het meest toegankelijke album van Meridian Brothers tot noch toe.

Meridian Brothers maakt deel uit van de programmatie van Global Street Sounds een gratis minifestival in de Ancienne Belgique in Brussel op 17 september.

www.meridianbrothers.com | www.soundwayrecords.com

Gogol Bordello - Seekers And Finders

Gogol BordelloHet net geen 40 minuten durende Seekers And Finders mag dan het eerste Gogol Bordello album in zowat vier jaar zijn, het is meteen ook het elfde album van de band rond charismatische frontman Eugene Hütz. De sound van de band is doorheen de jaren echter weinig geëvolueerd. Tijdens hun energieke liveshows heb je daar weinig last van, maar op een album dreigt het op den duur wel enigszins te gaan vervelen. Wat niet wil zeggen dat er op Seekers And Finders totaal geen hoogtepunten te rapen vallen: Familia Bonfireball kreeg een lichte Tex-Mex frontera vibe, voor wie van het stevigere werk houdt is er het uitstekende Saboteur Blues, en ook titelnummer Seekers And Finders, waarvoor de band Regina Spektor uitnodigde, kon ondergetekende wel bekoren.

Gogol Bordello komt Seekers And Finders op vrijdag 8 december live voorstellen in De Roma in Antwerpen!

www.gogolbordello.com | www.cookingvinyl.com

Ennanga Vision - Ennanga Vision

Ennanga VisionVoor Ennanga Vision trok de Londense producer Jesse Hackett (Owiny Sigoma Band, Gorillaz) naar Oeganda, waar hij de handen ineensloeg met zanger en multi-instrumentalist Albert Ssempeke en een aantal andere lokale artiesten (Otim Alpha, een muzikale legende uit Noord-Oegandese Acholi-cultuur - vocals/adongo, Twongweno, de koning van het trouwfeestencircuit bij de Acholi en een Oegandese elektronicapionier). Voor dit titelloze debuut mixte Hackett traditionele Oegandese muziek gespeeld op lokale instrumenten als de amadinda, een meterslange mega-xylofoon die door meerdere muzikanten tegelijk wordt bespeeld, de ngindidi, een éénsnarige viool (opener New Sunshine), de endongo, een lokale harp, en natuurlijk de enanga uit de bandnaam, een Oegandese citer, met westerse elektronica. Experimentele duik in het muzikale verleden van het koninkrijk Boeganda.

www.ennangavision.bandcamp.com | www.soundwayrecords.com

Antonio Adolfo - Viralata

Antonio AdolfoNa de release van zijn Destiny album in 2007, zorgt Far Out Recordings nu ook voor een heruitgave van Viralata, het debuutalbum van componist, arrangeur en pianist Antonio Adolfo uit 1979. Het album is een pareltje uit de hoogdagen van de Braziliaanse jazzfunk dat Adolfo zelf omschrijft als: "…a product of my hybrid musical influences that joins together flavours of marchinhas de carnaval, frevo, toada, classical, baião, mp band jazz.". Opener Cascavel werd een klassieker in de Londense jazz-dance scene van de jaren negentig van de vorige eeuw nadat Far Out baas Joe Davis een handvol exemplaren, die hij had teruggevonden in een tweedehandswinkeltje in São Paulo, verkocht aan deejays als Gilles Peterson en Patrick Forge. Het was ook het allerlaatste nummer dat gespeelde werd vooraleer de populaire Londense club Plastic People voorgoed zijn deuren sloot in 2015. Als Viralata wat doet denken aan Azymuth's Light As A Feather of João Donato's Quem É Quem, dan is dat waarschijnlijk geen toeval want achter de drie albums school de hand van dezelfde geluidstechnicus, Toniniho, ook wel eens de Braziliaanse Rudy Van Gelder genoemd. Klassieker uit de Braziliaanse jazzfunk die zeker niet uit uw collectie mag ontbreken!

www.antonioadolfomusic.com | www.faroutrecordings.com