In de relatief korte levensduur van onze wereldmuziekblog hebben we al meermaals moeten afscheid nemen van legendes en held(inn)en.
(lees verder)
Laatste Reacties
Babbe (Mukambo presents …): Super! Ter info, hier te beluisteren: https://nyp-r… Carolina Vallejo (Adedeji - Yoruba …): Thank you!! This is truly wonderful Babbe (Adedeji - Yoruba …): Wow, dankjewel, Tim, I love it! Robin Pay (Kid Dynamite - Ku…): Best jammer dat opa Arthur Pay, die met beide heren… Luc Bafort (Moonlight Benjami…): de live show gezien in AB club 9-2; geweldige zange… Jesus (Songhoy Blues - R…): The sound studio is very good Peter "Baobab" Ge… (The Souljazz Orch…): Super sympathieke mensen ook. Ik heb ze in Gent gez… ozuna (Don Omar dubbel): Skreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ozuna (Don Omar dubbel): One of the best artists at the time and still conti… tim (Radio Mukambo #33…): Beste beide programma’s hebben jammerlijk besloten … Vinnie (Radio Mukambo #33…): Waar blijven de wekelijkse radio Mokambo shows op t… Jonas (Brazzmatazz - Tur…): Brazzmatazz is de max!! Benieuwd naar de nieuwe pla… Karahuevo (Dinamo - Ahora Ba…): Muy infantil para gente tan mayor. Nada nuevo. :( tim (Interview met Azi…): beste, dan vermoed ik dat u de Marokkaanse agenda d… tim (Dia de los Muerto…): Mijn excuses, ik kende jullie initiatief niet… Laat…
Festival-verslagen lijken tegenwoordig meer en meer op weerberichten. Maar het moet gezegd — en daarmee maken we er ons zelf schuldig aan — Sfinks heeft niet echt een track-record wat betreft goed gezinde weergoden. Zaterdag hielden we het vrij droog met enkele straffe zonnestralen, maar zondag lag het terrein er behoorlijk drassig bij waardoor agrarisch schoeisel of het schoeisel der hobbits aangewezen was — enkelesfeerbeelden. Gelukkig is er pakken meer ellende nodig om te kunnen opwegen tegen vier dagen exotische gezelligheid. Met enkele stevige klodders modder aan mijn stapschoenen baandde ik me terug een weg langs het (naar goede gewoonte) indrukwekkende én verrassende Sfinks programma — men volge mijn modderspoor .
Vier dagen lang deed Boechout weer dapper dienst als het mekka van de wereldmuziek. Dat het Belgisch weer voor Sfinks niet echt meezat kon het enthousiasme van de 1.500 vrijwilligers niet temperen, zelfs niet toen de grote concerttent één dag voor de openingsavond het gevecht tegen het stormweer verloor. Tegen de avond konden de heldhaftige tentbouwers de zege toch op hun naam schrijven — respect. De openingsavond en het Gypsyland Extravanganza (vervanger van Festa do Brasil) op vrijdag moesten we met spijt in het hart aan ons laten voorbij gaan. Gelukkig waren de resterende festivaldagen tot de rand gevuld en we nemen je dan ook graag mee op onze kleurrijke stoet doorheen het Sfinks concert-landschap op zaterdag.
Nog meer festivalaankondigingen. Binnen een tweetal weken wordt Hoogstraten even hotter dan uw favoriete Caribische vakantie-eiland. Salsa, reggae en andere latinklanken fleuren tegenwoordig menig zomerfestival op, maar voor de echte aficionados zijn de Antilliaanse Feesten toch nog steeds het hoogfeest van de zomer. Salsa vind je op elke hoek van de straat, maar er is maar één festival dat jaar na jaar absolute toppers weet te strikken. Twee jaar geleden werd het optreden van Joe Arroyoafgezegd wegens last-minute visa problemen (gelukkig hadden we toen Johnny Pacheco), laten we hopen dat de douane de flamboyante Colombiaan deze keer wel doorlaat.
Het eerste weekend van augustus puilt uit van het wereldmuziek-festival-vertier als we onze agenda mogen geloven — wat u met een gerust hart mag doen. Hoogtijd dus om die rij affiches even onder de loep te nemen.
De affiche van Esperanzah! in de abdij van Floreffe in Namen is niet alleen indrukwekkend, maar zit bovendien vol tropicalidad.be bekenden. Hou u vast:
Ook afgelopen weekend kon ik de lokroep van de live-stream op Polé Polé moeilijk weerstaan. Ik liet me wederom gewillig onderdompelen in drie avonden virtueel festival-vertier. Nu de Polé Polé crew hun kleurrijke mini-stad netjes verpakt in verhuisdozen richting Zeebrugge stuurt, vatten wij de laatste festivaldagen aan de Gentse leien voor u samen in ons tweede luie zetel rapport.
Zo'n live video-stream is verdomd handig. Zeker voor een festival als Polé Polé dat over niet minder dan 10 avonden gespreid is. Nog meer als je dat als Leuvenaar tracht te combineren met een nine-to-five job. Zo goed als elke Polé Polé avond schoof uw trouwe reporter dus achter het scherm voor wat virtueel festival-vertier — inclusief een eigenhandig fout getapte pint in plastic beker om het helemaal af te maken. Wat volgt kun je bezwaarlijk een frontstage verslag noemen, dus wat dacht je van frontscreen?
Onlangs kreeg u nog het integraal concert van Gogol Bordello op Pinkpop kado, nu komt NPR.org aandraven met het bijna twee uur durende concert van de gipsy punkers in Washington, D.C.'s 9:30 Club afgelopen woensdag. En de indrukwekkende slideshow krijg je er netjes bij — als amateur concert-fotograaf had ik graag mijn credits onder de foto hier rechts geschreven. Enthousiastelingen worden vriendelijk verzocht zich hier te begeven en vervolgens op "Listen" te klikken.
Nu Seun Kuti overal op handen gedragen wordt, staat zijn oudere broer Femi wat minder in de spotlight. Desalniettemin staat de oudste zoon van Fela garant voor een opzwepende brok afrobeat — zeker live. Vorige week sond hij op de planken in diezelfde nightclub in D.C. en het integraal concert kun je hier beluisteren en hier bekijken. Met dank aan NPR.org!
Geen te kort aan amuzement tijdens de eerste zomermaand in Leuven: elke zaterdag maakt Colora het mooie weer op het binnenplein van de Romaanse Poort en elke vrijdag stampt Beleuvenissen 6 podia in de binnenstad uit de grond. De eerste drie edities zijn qua tropicalidad.be-gehalte niet direct uitblinkers — in tegenstelling tot de laatste tropical-edite op vrijdag 27 juli.
Op elk podium staat één groep die meerdere sets te berde brengen. Ideaal als je je parcours zelf wil bepalen of aanpassen na een uitgelopen terrasje. Aan welk podium schuif je dan best aan? Wel, liefhebbers van oostere percussie sturen we resoluut naar de Oude Markt voor Gocoo. Deze Japanners brengen hun Taiko (door Kodo over de hele wereld geëxporteerd) op smaak met frisse ingrediënten. Wie zijn samba-moves wil uittest kan dat op de Vismarkt met Bem Brasil, salsero's sturen we achtereenvolgens naar het Hoogeschoolplein voor de son van Amigos en het Vounckplein voor Zulema. Welke richting de Brooklyn Funk Essentials op de Grote Markt uitgaan, is niet zo heel duidelijk. Ik had stiekem op stomende afrobeat gehoopt, maar helaas. West-Afrika wordt vertegenwoordigd door Dzidzolie op 't Layensplein. Ze zouden hun sporen al verdiend hebben op festivals als Manu Mundo en Afro-Latino — benieuwd!
Het aantal wereldmuziek-festivals in ons belgenlandje is haast niet meer te tellen, al doen wij een moedige poging die netjes in kaart te brengen. Dankzij de sympathieke mensen van Oxfam Knokke-Heist kunnen we daar deze maand nóg eentje aan toe voegen. Met een naam als Afro-Samba festival Loco-Loco verwachten we niets anders dan tropische muziekjes, en dat is ook wat ze beloven. De zeven groepen in de line-up zijn op zondag 29 juli van plan een broeierig percussie-feestje te bouwen op het Heldenplein in Heist, vlak tegen het strand. De welkinkende namen Vievatsjé, Afrocult, Batuqeria, Wicked Sticks, Bahia de Todos os Ritmos, Otentico en Akyur doen bij ons figuurlijk weinig belletjes rinkelen — letterlijk, daarentegen . Over tickets moet je je ook geen zorgen maken want deze zondagse zomerhappening is volledig gratis. Redenen genoeg dus om het niet te missen — tenzij u die zondag net als ons op Sfinks rondhangt.
Net zoals vorig jaar kunnen de thuisblijvers toch van elk Polé Poléconcert genieten, dankzij de live videostream. Simpelweg even hier klikken(Windows Media) en je wordt virtueel naar de Gentse Gras- en Korenlei gekatapulteerd. Straks staan Zeker Weten en de Wailers daar boven het water te spelen en daar wil ik toch graag een en ander van meepikken — handig, toch?
Nu zaterdag schiet Polé Polé uit de startblokken. Tien dagen lang dobbert de tropische oase op de Gentse leien met een even lijvige line-up — waaruit wouter voor u al de interessantse concerten viste. Eind juli doen ze in Gent de boeken dicht en terwijl wij op Sfinks festival van het ene concert naar het andere hoppen verhuist het hele Polé Polé circus naar het strand van Zeebrugge, waar ze onder de naam Polé Polé Beach nog eens vier dagen gaan feest vieren op 9, 10, 11 en 12 augustus. We houden ze allerminst tegen en snuisteren met veel plezier in de line-up.
Donderdagavond staat het Brits stoofpotje van reggae, dub & electronica, genaamd Zion Train op het buitenpodium en voor de aardigheid mag iedereen die avond gratis binnen — sympathiek. Vrijdag springt uiteraard Roy Paci in het oog. De goedlachse Italiaanse trompettist (die nog de planken deelde met Manu Chao) wist ons al eerder op Een weekje feest en vorig jaar op Fiesta Mundial vlotjes te overtuigen met zijn eersteklas ska. Onder de categorie "onbekend, maar interessant" vinden we William Vivanco (jonge Cubaanse singer-songwriter) en Midnite (reggae uit de VS).
De grootste hap concerten staan zaterdag geprogrammeerd. Ook de strafste wat mij betreft, zeker als we tropicalidad.be favoriet Seun Kuti & Egypt 80 in de line-up tegenkomen. De zoon van dé afrobeat legende zet zowat de meest authentieke afrobeat-act neer die er is en blaasde ons vorig jaar van ons sokken op Couleur Café en als we diep in onze archieven graven, ook twee jaar terug op Sfinks. Nog meer bekend volk in de line-up, waaronder Zulu 9.30 (mestizo's die ons vorig jaar op Polé Polé niet echt konden overtuigen) en de ska-trots van eigen bodem, de Internationals. Ook de DJ's op zaterdag zijn uit het betere tropische hout gesneden: de Kempen sturen DJ Sugar Charlie naar Zeebrugge, de Catalanen Radio Chango Soundsystem.
De line-up op zondag is iets bescheidener, al is het vrolijke gezelschap van Zeker Weten (die we vorig weekend nog op Cameleon festival tegenkwamen) een dikke aanrader. Verder klinken Skambiance en La Sonora Cubana ook wel best interessant.
Alweer een forse schep nieuw materiaal op onze radio. Van achter naar voor:
Voor het festival-seizon in alle hevigheid losbarste passeerden we nog even in de AB voor een stevige hap afrobeat van Antibalas. je hoort Fillibuster X uit hun recentste plaat Security.
Nu de radio edits van Seun Kuti's eerste single gratis zijn, laten we Think Africa nog even in de playlist.
Ba Cissoko verraste ons met een ijzerstek concert op het Wereldfeest in Leuven. Je krijgt Griot Ba voorgeschoteld, de eerste track uit Electric Griot Land.
Mind Control, het eerste album van Stephen Marley werd op onze testbank goed bevonden en daaruit krijg je Chase Dem.
Op Afro-Latino festival waren we onder de indruk van Andy Palacio's set en de titeltrack uit Watina mag er ook best wezen.
Couleur Café laat ook zijn sporen na in de playlist: de klassieker Big Blow van Manu Dibango, Today van Patrice en I'm alive van Horace Andy.
Tenslotte twee leukerds die we op Cameleon festival tegen kwamen: Magie van Zeker Weten en Suki's theme van de Antwerp Gipsy-Ska Orkestra
Alstublieft!
De nummers op de tropicalidad.be radio zijn tijdelijk beschikbare fragmenten van maximaal twee minuten die enkel als preview dienen en kunnen niet gedownload worden. De radio maakt gebruik van de Adobe Flash Player. Meer informatie vind je in onze F.A.Q.
Dat er in België en Nederland een onevenwicht is tussen het grote aanbod aan wereldmuziek (concerten, evenementen & festivals) en de geringe aandacht in de verschillende media, dat hadden we al begrepen. Met onze eigenste wereldmuziek blog doen we dan ook een moedige poging om die leegte wat te vullen. Onze noorderburen voelen zich ook geroepen en brengen een gloednieuw wereldmuziek magazine uit voor de avontuurlijk aangelegde muziekliefhebber: Mixed magazine.
"Muziek uit de wereld is overal aanwezig en toch vaak onbekend. Daar gaan we verandering in brengen", lezen we in de allereerste editie die we op Afro-Latino festival in ons handen kregen. Het nieuwe magazine is een streeling voor het oog en zit boordevol interessante artikels. Mixed is meer dan het tijdschrift alleen. Op hun webstek vind je nieuwtjes en een database van artiesten in opbouw. Bij het magazine stak er een bonus CD-tje met wereldmuziek van Nederlandse bodem en we hebben ons laten vertellen dat bij de tweede editie een CD met wereldmuziek van Belgische bodem zal zitten. Het idee dat ze zowel bij de noorderburen als bij ons "thuis" willen zijn staat ons wel aan.
Ons festival parcours leek de afgelopen weken meer op een marathon en dan komt een kleinschalig en uiterst gezellig festival als Cameleon bijzonder gelegen. Met een line-up op één podium loop je niet direct het gevaar iets te missen — in tegenstelling tot ons concert-gehop op Couleur Café vorig weekend. Zo is er ook nog tijd voor een babbel, een smakelijk getapte pint en loop je al eens bekend volk tegen het lijf zoals pakweg Thierry, de frontman van de Mighty Pirates. En op die twee verdwaalde druppels regen hield het festival het bovendien droog. Alles zat dus meer dan snor voor een geslaagde derde editie van de Open Tropen erfgenaam.
Elk zichzelf respecterend marktplein heeft tegenwoordig wel zijn eigen festival, maar uiteraard is er geen dat kan optornen tegen de moeder der stadsfestivals, de Gentse Feesten. Dobberend op de Gentse leien maakt Polé Polé daar al sinds mensenheugenis (of toch bijna, afhankelijk van het aantal pintjes) een vast onderdeel van uit. Tien dagen lang krijgen we het beste uit de muzikale windstreken voorgeschoteld. Bij zoveel overdaad is kiezen noodzakelijk en daarom geven we u met graagte een paar suggesties mee.
Salseros onder ons hebben het eenvoudig. Salsa hebben ze met karrevrachten van over de plas laten komen. Van Maikel Blanco y Su Salsa Mayor (zo 15) tot Manolito y Su Trabuco (di 17), de Tsunami Band (za 21), Fruta Nueva (za 14), en nog een reeks veelkleurige namen, ons hoor je niet klagen. Rayo de Son (uit Calais, di 17) en Yerba Mala (uit Lille, wo 18) zullen moeten tonen dat je ook salsa kan maken zonder een tuin vol palmbomen en een hangmat. Caraibische vibes van het relaxtere soort krijgen we voorgeschoteld door de festivalplakkers van Savana Station (do 19), en niemand minder dan Marley's legendarische begeleidingsband, de Wailers op maandag.
Maandag kunnen we er nog wel een paar aanraden. De Wailers worden immers voorafgegaan door het vrolijke gezelschap van Zeker Weten. En voor de afterparty moet je zeker naar het podium aan St Jacobs, waar het Antwerp Gipsy-Ska Orkestra u van u sokken blaast. Ook gespot op het Gentse Feesten lijstje: Antibalas. Deze afrobeat ambassadeurs uit New York stonden twee jaar geleden al op het drijvend podium, nu is het boomtown op de beestenmarkt. Wie naar meer afrofunk op zoek is krijgt zaterdag een herkansing met Atongo Zimba, de ons niet onbekende leerling van afrobeat legende Fela Kuti. Tenslotte is ook de Barcelona-stal goed vertegenwoordigd. De Rumberos van La Troba Kung-Fú (wo 18) hoeven geen inleiding meer, en evenmin La Kinky Beat. De knappe frontmadam Matahary en haar gevolg zorgen ongetwijfeld voor een stoombad. Een buitenbeentje dat tenslotte op onze radar verscheen is Clube do Balanço, de Kings of Sambarock (ma 23). Benieuwd.
We houden u nu toch net iets te lang zoet met de sneak preview van de Sfinks affiche, terwijl die ondertussen compleet is. We ploegen met veel plezier nogmaals door de line-up van het 4-daagse wereldmuziek festival in Boechout op zoek naar nieuwe namen.
De festival-inleiding op donderdagavond presenteert een gevarieerde line-up met groepen die we in de volgende festivaldagen nog tegenkomen — een soort preview die u trouwens slechts 5 € kost. De die-hards verhuizen vanzelfsprekend voor minstens drie dagen naar Boechout en die zetten vrijdagavond gewillig hun tanden in de "Gypsyland Extravaganza" waar we het al eerder over hadden. In de line-up van de grote tent op zaterdag bespeuren we nieuwe namen als Savana Station (u kent deze landgenoten met hun prettige reggae wel), Baka Beyond (een project van twee keltische wereldreizigers die sinds 1992 samen met enkele Baka-pygmeeën het podium delen) en uit Bahia, Brazilië: Terra Samba — waarvan een video-voorsmaakje hier links.
In de zondagse line-up vinden we de roots-reggae van eigen bodem, Roots Train Rockers en jawel, Bassekou Kouyaté, de Malineese aanvoerder van een ngoni-desert blues-kwartet — een aanrader! Verder krijgen we nog een karrevracht aan (voor ons althans) onbekende namen voorgeschoteld, waar proeven en ontdekken hand in hand gaan. We hopen u aldus in grote getale te mogen begroeten op 26, 27, 28 en 29 juli in Boechout!
Het zit er weer op. Na 3 dagen en 33 concerten in 3 tenten hebben we ietwat pijnlijke voeten van al dat weg-en-weer-gehos, maar onze festival-honger is hiermee toch wat gestild. Grote en kleine namen staan traditiegetrouw broederlijk naast elkaar en zo bots je makkelijk op één of meerdere ontdekkingen — en daar komen we toch elk jaar voor terug.
De kleurenpracht op, voor, naast, tussen en achter de podia is zowat de ideale speeltuin voor fotografen. Terwijl we onze lens hoofdzakelijk naar het podium richtten, draaiden de huisfotografen hun lenzen vrolijk 360° in het rond en de resultaten daarvan vind je in de uitgebreide foto reportage op de CC webstek.
Ontvlambare acts zijn we van Couleur Café nu wel gewoon, maar het incidentje van zaterdag was er wellicht net over. Dankzij de professionele aanpak was er op zondag gelukkig niet veel meer van te merken, en konden we onze volledige aandacht besteden aan het vuurwerk óp de podia. Want ondanks de overdaad aan kraampjes met kleurrijke hebbedingen, de verlokking van spelletjes waarmee je vliegtuigtickets kan winnen of (iets meer kans op succes) de verleiding om je te buiten te gaan aan de gastronomische geneugten van de wereldkeuken, voor de echte fanatiekelingen is er maar één plaats. Frontstage. En daar ging het er ook bijzonder warm aan toe.
Couleur Café, dag twee. We maakten ons borst weer nat voor wat een drukke wereldmuziek-festivaldag beloofde te worden. En dat werd het ook, temeer toen rond een uur of zeven er brand uitbrak (waar gelukkig niemand meer dan een paar schrammen heeft aan overgehouden) in een opslagruimte naast het Electro World podium. Alle 20.000 festivalgangers werden vriendelijk verzocht hun geliefde terrein te verlaten en pas na dik twee uur wachten en zingen gingen de poorten van de hoofdingang terug open. vrtnieuws.net kan u nog meer over Couleur Brulé vertellen, maar voor de muziek op zaterdag zit je hier aan het juiste adres.
We zijn nog niet volledig uitgerust van Afro-Latino festival of er staan terug al drie tot aan de rand gevulde festivaldagen voor de deur. Niet zomaar drie festivaldagen, want Couleur Café blijft toch altijd een hoogtepunt in het wereldmuziek-festival-landschap, al begon de eerste Cool Caf' dag ietwat in mineur. Het weer zat niet echt mee en de begin-van-de-zomervakantie-vekeersellende zorgde ervoor dat ik iets later dan gepland op de overbekende en wederom gezellig aangekleede terreinen van Tour & Taxis arriveerden. Geen nood, want we kwamen sowieso al drie paar ogen en oren tekort om ten volle te kunnen proeven van alle concerten op de vier podia — het werd dus een avondje concert-hoppen met bij wijlen hartverscheurende keuzes die we uiteraard graag met u willen delen.