Oum - Daba

OumOndergetekende leerde de Marokkaanse revelatie Oum, geboren Oum el Ghaït Benessahraoui, in 2015 kennen dankzij Zarabi, haar tweede langspeler. Op opvolger Daba toont de zangeres duidelijk dat ze gegroeid is en tilt ze haar mix van Arabische en Berber-invloeden met elementen uit soul en jazz naar een hoger niveau. Voor Daba sloeg Oum de handen in elkaar met de Palestijnse dichteres, zangeres en oed-speelster Kamilya Jubran, die voor het eerst ook wat elektronische invloeden in de muziek van Oum introduceerde, en trok voor de opnames naar Berlijn (een stevig contrast met Zarabi dat opgenomen werd in M'hamid El Ghizlane, een Marokkaans dorp aan de rand van de Sahara). Het resultaat is een album met één been in Arabo-Marokkaanse traditie en verleden en het andere stevig in het nu, en laat dat nu net de vertaling zijn van titel Daba.

Lees verder

Mah Damba - Hakili Kélé

Mah DambaMah Damba, nicht van de vermaarde Fanta Damba en dochter van djeli Baba Sissoko, is een griotte of djeli-moussa uit een illuster geslacht van Malinese griots, maar trok zich na de dood van haar echtgenoot en muzikale steunpilaar, ngoni-meester Mamaye Kouyate uit de muziekwereld terug. Nu, zowat 10 jaar na haar laatste release, het in 2010 verschenen À L'ombre Du Grand Baobab, een ode aan haar overleden echtgenoot, wist gitarist Thierry Fournel, ook te horen op guembri en kalebas en na bijna twee decennia samenwerking een vriend des huizes geworden, haar toch te overtuigen om terug de studio in te duiken: "I moved away from the stage, I had less taste for music. And then Thierry came to see me, he made me want to get back to it.". Thierry's missie was eenvoudig: "I wanted to make a simple and clean album that focuses on the voice of Mah Dambe.", maar het resultaat is deze Hakili Kélé, een album waarvoor Mah toch haar muzikale grenzen moest verleggen: "Unlike my previous records, Thierry suggested exploring different scales. With each piece, we are taking a journey. In the previous ones, I was more fixed in tradition."; iets waar ze naar eigen zeggen nooit echt problemen mee had: "Coming to Europe has opened my mind to other ways of seeing the world; I learned a lot here…".

Lees verder

Guillermo Portabales - El Carretero

Guillermo PortabalesWij zagen eerlijk gezegd liever nog eens een nieuwe World Circuit release passeren, maar het label blijft zich voorlopig focussen op het heruitgeven van zijn eigen catalogus. Deze keer aan de beurt is El Carretero, een collectie van het beste werk van de Cubaanse guajira-artiest Guillermo Portabales; een compilatiealbum dat al een eerste keer verscheen in 1996. Portabales verliet in 1953 Cuba voor Puerto Rico, waar hij tot aan zijn dood in 1970 zou verblijven en evenveel populariteit genoot als in zijn geboorteland. Guillermo's bekendste hit, El Carretero, werd niet helemaal onterecht als titel voor deze compilatie gekozen, want het nummer werd doorheen de jaren al onder andere heropgenomen door het legendarische Buena Vista Social Club en zelfs West-Afrikaanse artiesten als Orchestra Baobab en Cheikh Lô, en nummers als Flor De Amor en El Amor De Mi Bohio werden dan weer nieuw leven ingeblazen door Omara Portuondo. Portabales stond bekend als een begenadigd vertolker van de guajira, een muziekstijl die aanvankelijk vooral populariteit genoot op het Cubaanse platteland. Guillermo zette het genre echter volledig naar zijn hand door het ritme te vertragen en meer nadruk te leggen op het melodieuze gedeelte van zijn nummers, een stijl die men algauw ging omschrijven als guajira de salon. Pareltje uit de Cubaanse muziekgeschiedenis!

Lees verder

Bantou Mentale - Bantou Mentale

Bantou MentaleHet Franco-Congolese Bantou Mentale is het zoveelste vervolgverhaal in de nooit eindigende congotronics-sage. Dat mag u deze keer trouwens vrij letterlijk nemen, want drummer en songschrijver Cubain Kabeya speelde in het verleden al bij Staff Benda Bilili, Konono N°1, Jupiter & Okwess en Mbongwana Star, en ook gitarist Chicco Katembo is oudgediende bij Staff Benda Bilili. Samen werkte het duo ook nog eens samen met Damon Albarn voor diens DRC Music project. Voeg daar nog aan toe: vocalist Apocalypse, leerling van de grote soukouslegende Koffi Olomide en al een poos een vaste waarde in het Congolese circuit in Parijs, en Liam Farrell aka. Doctor L, de vanuit Parijs opererende Ierse producer die wij leerden kennen dankzij zijn The Great Depression album uit 2012 en zijn latere betrokkenheid bij Mbongwana Star, en je hebt Bantou Mentale, een band die ontstond in Château Rouge in het 18e arrondissement van Parijs (Château Rouge), maar waarvan het hart op het ritme van hip-hop, soukous, ndombolo, funk, punkrock, grime (Suabala) en meer duidelijk klopt in de Matonge-wijk in Kinshasa.

Lees verder

Ana Mazzotti - Ninguem Vai Me Segurar + Ana Mazzotti

Ana MazzottiAna MazzottiDe nieuwste release op het Far Out Recordings label is deze keer volledig gewijd aan het oeuvre van de wat in de vergetelheid geraakte Braziliaanse singer-songwriter Ana Mazzotti. Specifiek gaat het hier om Niguem Vai Me Sugurar uit 1974 en het titelloze Ana Mazzotti dat drie jaar later verscheen. Al werd de zangeres uit Caxias do Sul in de staat Rio Grande do Sul door de Braziliaanse virtuoos Hermeto Pascoal nog ooit omschreven als een "super-muzikante", waren haar twee albums vol heerlijke samba-jazz, psychedelische funk en trippy bossa nova eigenlijk alleen bekend bij een publiek van hardcore Braziliaanse funkliefhebbers. De fatale combinatie van een gebrek aan financiële middelen, vooroordelen waartegen ze als vrouwelijke singer-songwriter moest opboksen en tenslotte haar vroegtijdige dood nadat ze op haar zevenendertigste de strijd tegen kanker verloor, zou Mazzotti er helaas van weerhouden de sterrenstatus die ze verdiende te verwerven.

Lees verder

Interview met Gyedu-Blay Ambolley @ AB

Interview met Gyedu-Blay Ambolley (AB)ABDankzij Simigwa-Do verwierf de Ghanese veteraan Gyedu-Blay Ambolley wereldfaam voor het produceren van het allereerste rapnummer in de muziekgeschiedenis. Wie de man nog eens live aan het werk wilt zien kan op 16 november aanstaande terecht in 4AD in Diksmuide, maar wij spraken Blay al voor zijn zeer gesmaakte set in de AB-Club begin van dit jaar.

Lees verder