De 10 strafste wereldmuziek concerten van 2011

Ook dit jaar heeft onze zwerftocht doorheen concert- en festivalland zijn sporen nagelaten. Tijd dus om het kaf van het koren te scheiden en net zoals vorig jaar presenteren we tussen de talloze kerst- en nieuwjaarsdiners door de tien meest memorabele wereld­muziek­concerten van het jaar.

01
Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou
Espace Senghor
verslag
Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou (Espace Senghor) Deze herontdekte 70's funkateers uit Benin zijn de onbetwiste topper van het jaar: het was broeierig heet in de Brusselse Espace Senghor en de fictieve Cotonou Club leek wel dégelijk te bestaan.
02
Tiken Jah Fakoly
Couleur Café
verslag
Tiken Jah Fakoly (Couleur Café) Op populair verzoek haalde Couleur Café deze Ivoriaanse reggaester opnieuw naar Brussel en hoewel we meer dan één grijze rasta telden is Tiken's groove nog steeds meesterlijk aanstekelijk.
03
Seun Kuti
& Egypt 80

AB
verslag
Seun Kuti & Egypt 80 (AB) In 2008 op nummer één en nog steeds blijft deze jonge Kuti simpelweg dé beste afrobeat act: opzwepend, broeierig, vurig én meesterlijk verslavend.
04
Conjunto
Angola 70

Zuiderpershuis
verslag
Conjunto Angola 70 (Zuiderpershuis) Alweer een (her)ontdekking van formaat, deze muzikale oude garde uit Angola. De "Buena Vista Social Club van Angola" is misschien een brug te ver, maar hun intrigerende groove mag er wel degelijk wezen.
05
Raggasonic
Couleur Café
verslag
Raggasonic (Couleur Café) Met hun licht ontvlambare dancehall, gekruid met bekende, melodieuze riddims is het Franse duo terug van weg geweest.


Lees verder

De 10 strafste wereldmuziek albums van 2011

Lijstjestijd! Net zoals vorig jaar vonden er weer karre­vrachten albums vanuit elke uithoek van onze planeet de weg naar de onverbiddelijke tropicalidad.be testbank. Na eindeloos wikken en wegen pikten we uit die torenhoge stapel CD's de tien strafste plaatjes van 2011. Hier zijn ze dan, in willekeurige volgorde:

Abdoulayé Traoré & Mohamed Diaby
Debademba
Abdoulayé Traoré & Mohamed Diaby / Debademba Traoré en Diaby bewijzen nog maar eens hoe gevarieerd de West-Afrikaanse muziektraditie wel kan zijn. video
Antwerp Gipsy-Ska Orkestra
I Lumia Mo Kher
Antwerp Gipsy-Ska Orkestra / I Lumia Mo Kher De Balkan-sound van deze Antwerpenaren is ondertussen bekend tot in Mongolië; nuff said! video
Ebo Taylor
Life Stories
Ebo Taylor / Life Stories Essentiële collectie hoogtepunten van deze Ghanese grootmeester. video


Lees verder

Bellowhead - Hedonism

BellowheadEchte folkies zullen we nooit worden, maar af en toe maken we graag een uitzondering. Bellowhead is dan ook niet zomaar een folkband, want naast de haast traditioneel bij folk horende instrumen­ten als viool, concertina en doedelzak, heeft deze prettig gestoorde bende uit ook nog eens een vijfkoppige blazerssectie in de rangen. Muzikaal gezien leunt Bellowhead dichter aan bij de traditie dan andere recente folk-acts, iets wat hen trouwens absoluut niet kwalijk genomen wordt want de band behaalde in 2010 de Best Group en Best Live Act op de Folk Awards van 2007 en haalden in 2010 de prijs voor Best Live Act binnen op de BBC Radio 2 Folk Awards. Zonder twijfel een band die je dus absoluut live aan het werk moet zien en met deze Hedonism krijgt u daar alvast een voorsmaakje van want het album verschijnt met een bonus-DVD (een korte versie van hun full length Hedonism Live DVD) opgenomen tijdens een live concert in Bornemouth in mei van dit jaar.

Begin 2012 krijg je trouwens drie kansen om deze band live aan het werk te zien: op 8 februari in De Roma (Antwerpen), op 10 februari in Zaal Molière (Brussel) en op 11 februari in CC De Spil (Roeselare).


www.bellowhead.co.uk | www.navigatorrecords.co.uk

Festivalheimee: Afro-Latino festival 2011 in beeld

Afro-Latino festivalTropicalTubeVoor wie een remedie zoekt tegen een overdosis Jingle Bells of koude winter­avonden hebben we goed nieuws. Net zoals vorig jaar vond een karre­vracht tropisch video­materiaal van op de jongste Afro-Latino festival editie de weg naar het tropicalidad.be hoofd­kwartier. Schuif de kerstboom dus even aan de kant, wissel uw glüwein in voor een kleurrijke cocktail en laat de festival­sfeer tot u komen.

Lees verder

Musica contra la Represion: En Defensa del Movimiento de Derechos Animales

Unidos Contra La RepresionBij de opmerkelijkste evoluties van het voorbije jaar hoorden zeker de tentenkampen van Occupy-beweging of, hier in Europa, de Indignados. Deze Musica Contra La Represion mag dan oorspronkelijk opgenomen zijn als protest tegen een anti­terreuractie van de Spaanse politie tegen een aantal militanten van dieren­rechten­bewegingen (een gebeurtenis die bij ons zelfs het nieuws niet haalde, maar in Spanje tot grote ver­ont­waar­diging leidde in linkse kringen), maar zou even goed als soundtrack bij het protest tegen de uitwassen van het kapitalisme kunnen horen. De eenentwintig nummers tellende tracklist biedt een waaier aan stijlen gaande van ska en reggae tot rock en punk en het spreekt voor zich dat in het lijstje deelnemende artiesten ook een aantal usual suspects voorkomen (La Kinky Beat, Che Sudaka). In de liner notes vonden we nog volgend citaat van George Orwell: "During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.", actueler dan ooit wat ondergetekende betreft. De volledige opbrengst van dit album gaan naar de gelijknamige campagne waarover je meer info op www.unidoscontralarepresion.org vindt.

www.kasbamusic.com | www.unidoscontralarepresion.org | www.xmd.nl

Samba Touré - Crocodile Blues

Samba Touré - Crocodile BluesDat er velen in de stoffige voetsporen van wijlen Ali Farka Touré treden mag duidelijk zijn — waaronder zijn getalenteerde zoon Vieux — maar als er een Malinese gitarist aan de zijde van kora-maestro Toumani Diabaté verschijnt ter vertolking van het album Ali and Toumani, dan hebt u onze onverdeelde aandacht. Niet toevallig draagt Songhai Blues, het vorige wapenfeit van Samba Touré de ondertitel "Homage to Ali Farka Touré" en met kleppers als Goye Kurya deed Samba Ali duidelijk eer aan. Op Crocodile Blues gaat Samba Touré op hetzelfde elan verder, al tracht hij met verfrissende ritmes ook zijn eigen stempel op het album te drukken — de openingstrack Alabina is daar een geslaagd voorbeeld van. Samba's zoektocht naar een eigen geluid is niet op elk nummer even succesvol, al is Crocodile Blues een degelijk desert blues album geworden waar de geest van Ali Farka nooit ver uit de buurt is en op een gastbijdrage van niemand minder dan Oumou Sangaré kon rekenen.

Fanfaraï - Raï Cuivré

FanfaraïFanfaraï is een beetje een buitenbeentje in de wereld van de raï-muziek en dat niet alleen door het gebruikte instru­men­ta­rium — trompet, sax, tuba en trombone aangevuld met per­cus­sie (darbuka, congas, tab'l, kerkabous, tarija) — maar ook omdat de band niet te beduusd is om de ritmes uit de Maghreb aan te vullen met invloeden uit de Balkan en Latijns-Amerika. Met Raï Cuivré levert de fanfare uit Parijs een uitstekend en swingend debuut af dat ons zowel aan het vroege werk van Orchestre National de Barbès als aan andere fanfareprojecten zoals de Gangbé Brass Band of Va Fan Fahre deed denken.

www.tournsol.net | www.xmd.nl