Kocani Orkestar & Merdan Taplak @ De Roma

Kocani Orkestar (De Roma)De RomaMeer dan twee maanden lang moesten we, ietwat gedwongen (gezien het niet zo bijster indrukwekkende aanbod van de laatste weken) op onze concert­honger blijven zitten. Tot de sympathieke mensen van De Roma afgelopen donderdag het Macedonische Kocani Orkestar uitnodigde. Heel veel aanmoediging hadden we niet nodig om naar Borgerhout af te zakken, temeer omdat we de kans kregen om zowel de heren Kocani als de afterparty DJ van dienst, Merdan Taplak, te interviewen. Maar first things first. Met name een niet onaardige portie live Balkan brass en ander Gipsy-lekkers op de planken van de uiterst charmante Roma theaterzaal.

Lees verder

Van eigen bodem: Amour Fou & Cafe con Leche

Je zou een regenachtig land als het onze het niet direct nageven, maar de tropische muziekjes schieten dapper wortel in de vlaamse klei. Het Kempische Zeker Weten bijvoorbeeld — als we er gelijk een tropicalidad.be-favoriet uit mogen pikken — dat zowel op plaat als op de planken behoorlijk verrassend én mees­ter­lijk swingend uit de hoek komt. Dat ze in ons belgenland niet de enige zijn die het druilerige weer te lijf gaan met vrolijke klanken wisten we al langer en dat er afgelopen weken twee kersverse inlandse CD's in onze bus belandden, bevestigde onze stelling.

Amour Fou / Perdu FMEnkele jaren geleden verrees Amour Fou uit de Izegemse klei. In 2005 haalde deze West-Vlaamse band de finale van West-talent, maar het duurde nog tot 2009 eer deze heren en dame met een full-CD op de proppen kwamen. Perdu FM doopten ze hun eerste geesteskind. Het plaatje deed — vermoedelijk door de vele Franse vocalen — direct aan het Leuvense Les Talons Gitans denken. Door de grote hoeveelheid aan genres, stijlen en talen raakte ik al snel gedesoriënteerd en mist de plaat wat samenhang. Het met Balkan-bloed geïnjecteerde Turc mag er anders wél wezen. Wat mij betreft steekt dit nummer met z'n heerlijk swingende blazers en een funky gitaar-rifje er met kop en schouders bovenuit — voor te proeven op MySpace.

Cafe con Leche / Bievenue en BelgiqueOok met de debuutplaat van het Gentse Cafe con Leche krijgen we een eclectische combinatie van stijlen voor de kiezen, al valt op Bienvenue en Belgique alles wonderwel op zijn plaats. Hun (op z'n minst heupwiegend) recept kennen we van de vele mestizo bands die zich massaal onder de Radio Chango paraplu scharen. Het is dan ook geen toeval dat señor Toti Arimany van La Troba Kung-Fú iets in de pap te brokken heeft gehad bij de opname van hun eerste CD. Een verrassend swingend schijfje met een amuzante ska-stempel dat het naar alle waarschijnlijk ook live voor­treffelijk doet. Op 30 april bijvoorbeeld in het VUB Kultuurkaffee of op 27 juni tijdens het Brugse Feest in het Park. Voorproefjes zijn eveneens op MySpace te vinden.

Kal - Radio Romanista

KalKal ('zwart' in het Romani, zie ook de coverfoto van het album, red.) is een project van de Servische muzikant en Roma-activist Dragan Ristic. Ristic wil met zijn muziek koste wat kost vermijden terecht te komen in folkloristische clichés. Zelf zegt hij daarover het volgende: "Als jullie verwachten dat ik muziek speel, omdat dat het eerste is waar jullie aan denken bij het woord 'zigeuner', dan zal ik muziek spelen, maar wees alstublieft niet verbaasd omdat ik ook iets te zeggen heb!" In een stijl die hij zelf omschrijft als rock-'n-roma (zie ook het Tsjechische Terne Čhave), overstijgt Ristic de geografische grenzen die muziek maar al te vaak limiteren; de tracks op Radio Romanista barsten dan ook van de invloeden uit de oosterse muziek, de punk en zelfs Jamaicaanse ska en reggae. Degelijk zigeuneralbum met een hint van vernieuwing.

www.asphalt-tango.de

U-Cef - Hallalwood

U-CefVoor Hallalwood (cfr. Hollywood, Bollywood, red.) fantaseerde de Londense deejay U-Cef zich een utopisch Casablanca bijeen, een plek waarvan de soundtrack een mix van bendirs (Arabische snaardrum, red.), mizmars (Marokkaans blaasinstrument, volkshobo of schalmei, red.), ratelende brommertjes en rinkelende mobieltjes is. Een dergelijke locatie trekt natuurlijk zonder moeite sterren uit de hele wereld aan en U-Cef krijgt dan ook op zowat elke track van het album gezelschap; de ene keer is dat Blur en Gorillaz frontman Damon Albarn (Stick), dan weer UK Apache en natuurlijk kan ook de, als het om Arabische muziek gaat, bijna onvermijdelijke, Natacha Atlas niet op het appel ontbreken. De samenwerking met Damon Albarn leverde U-Cef trouwens nog een extra bonus op in de vorm van een cartoon voor de binnenhoes van het album van de hand van Jamie Hewlett, de man die ook het tekenwerk voor Gorillaz levert. U-Cef dirigeert met gemak een soundclash tussen oost en west, iets wat in de realiteit helaas vaak een stuk moeilijker ligt!

u-cef.halamonk.com | www.crammed.be

Interview met Dobet Gnahoré in het Zuiderpershuis

Zuiderpershuis (Antwerpen)Interview met Dobet Gnahoré in het ZuiderpershuisHet minste wat je van een optreden van Dobet Gnahoré kunt zeggen is dat ze er staat; zowel met haar haast acrobatische dansbewegingen als met haar zuivere stem grijpt ze de toeschouwer bij de keel. Inhoudelijk is alles wat Gnahoré brengt doordrenkt met de geest van het panafrikanisme (filosofie die stelt dat alle Afrikaanse landen alsook de Afrikanen die in de rest van de wereld leven zich samen sterk moeten maken om hun belangen in de wereld te behartigen, red.), een gevolg van haar opleiding bij Ki-Yi Mbock. Op haar laatste album, Na Afriki, gebruikte ze maar liefst zeven talen. Wij kozen maar voor Frans en stelden haar enkele vragen net voor haar gastoptreden bij Aly Keita in het Antwerpse Zuiderpershuis — een concert dat niet zonder reden een plaatsje wegkaapte tussen de 10 strafste concerten van 2008. Op 18 februari is Dobet trouwens opnieuw solo te bewonderen in CC Het Bolwerk (Vilvoorde).

Lees verder

Concerttips januari: Kocani's en Cameleon winter

Hoewel januari concert-gewijs niet metteen uit zijn voegen barst, valt er in de eerste maand van 2009 toch al een en ander te beleven. Enkele tips.

Kocani Orkestar — foto © Carlos Munoz YagueDe liefhebbers van het mambo-circus El Tattoo del Tigre hebben hun ticket best al in de schuif liggen gezien hun concert in de Bourla en hun dubbel-concert in de AB volledig uitverkocht is. Voor de Balkan-liefhebbers hebben we beter nieuws: het Kocani Orkestar uit Macedonië bouwt deze maand driemaal een — naar alle waarschijnlijkheid — uitzinnig feestje in ons belgenland. In de Beursschouwburg (Brussel, 24 januari) bijten ze de spits af, in de Handelsbeurs (Gent, 28 januari) krijgen ze het label "Night of the Gypsies" mee en in De Roma (Antwerpen, 29 januari) wordt na het concert van Kocani's het opgewarmd publiek ten prooi geworpen aan de plaatjes-draaierij van DJ Merdan Taplak — redenen genoeg voor ons om daar eens een kijkje te gaan nemen.

Cameleon festival winter-editie 2009Ook dit jaar kan de sympathieke Cameleon-bende niet tot de zomer wachten. Hun allereerste winter-editie bleek een shot in de roos, dus kon een tweede editie niet uitblijven. Ze schotelen ons op 31 januari in de Turnhoutse Warande achtereenvolgens Bottle of Moonshine (home-grown "old-school" ska uit Turnhout), Mdungu (afrobeat en mbalax uit de Nederlanden), Trio Valore (Britse funk om "u" tegen te zeggen) en Dennis Alcapone (de Jamaicaanse toaster die niet zou misstaan naast U Roy) voor. Alcapones' backing band van dienst is Rude Rich & The High Notes die we nog kennen van de Heptones op de jongste Cameleon zomer-editie. Dat belooft!

World Music Charts Europe 2008 & Exit Plus World

World Music Charts EuropeExit Plus World (Radio 1)Het blijft nog even eindejaarslijstjestijd dankzij de World Music Charts Europe. Een groep Europese radio producers houden alle wereldmuziek-release minitieus in het oog en publiceren elke maand hun WMCE Top 10. Op het einde van het jaar tellen ze alle scores netjes bij elkaar en openbaren, jawel, hun Top 1000 (of toch bijna). Exit Plus World (Radio 1) overloopt deze en volgende week de 150 hoogst genoteerde plaatjes in deze haast eindeloze lijst — wat je zoals gewoonlijk op hun webstek zo veel kan herbeluisteren als je wil.

WMCE Top 150 van 2008 — deel 1  in de uitzending van 8 januari 
WMCE Top 150 van 2008 — deel 2 in de uitzending van 15 januari

Uiteraard hebben wij ook wat in die ellenlange lijst zitten grasduinen en vroegen ons af hoe de releases die op tropicalidad.be de revue gepasseerd zijn het ervan af brachten. Tijd voor een overzicht.

Lees verder

U was weer geweldig in 2008

Dat het wat kom­kommer­tijd is in concert­land mag duidelijk zijn. Daarom maken we van de gelegenheid gebruik om eens door het immer groeiende tropicalidad.be foto-archief te bladeren op zoek naar leuke publieks- en sfeerfoto's. Dat ook het afgelopen jaar de geschiedenis mag in gaan als een boeiend wereldmuziek-concert­jaar kan onze concert top 10 bevestigen. Off-stage viel er evenzeer heel wat te beleven en u liet zich op menig concert en festival weer van uw beste kant zien. En die beelden willen we u, net als vorig jaar, allerminst onthouden. Bij deze wensen we onze hoog­geëerde lezers een avontuurlijk en muzikaal 2009!

Encore, Psy4 de la Rime! (Couleur Café, juli 2008)
Encore, Psy4 de la Rime! (Couleur Café, juli 2008)

Kleurrijk uitgedost (Mano Mundo, mei 2008)
Kleurrijk uitgedost (Mano Mundo, mei 2008)

Ondeugende onderhandelingen met Werrason (Sfinks Mixed, juli 2008)
Ondeugende onderhandelingen met Werrason (Sfinks Mixed, juli 2008)


Lees verder