Zomerfestival aftrap: Afro-Latino en Couleur Café

Nu de lentefestivals welig tieren en de zomerzon al strak aan de hemel staat, wordt het tijd om te gaan neuzen in de line-up van de zomer­festivals. Naar goede gewoonte trappen Afro-Latino festival en Couleur Café het seizoen af met een kleurrijke affiche.

Afro-Latino festivalEén dag na het begin van de zomer schiet Afro-Latino festival (22-24 juni in Bree) uit de start­blokken met drie tot de rand ge­vul­de festivaldagen — die dit jaar tot onze grote vreugde niet samen­vallen met Couleur Café. Vorige jaren bleek vrijdag wat gereser­veerd voor het clubbend volkje, maar met de licht ontvlambare mestizo van Che Sudaka, de legendarische zouk van Kassav', de feestelijke kuduro van Batida en Mister Boombastic a.k.a. Shaggy is het een volwaardige festivaldag geworden. Uiteraard zitten er op zaterdag en zondag nog aardig wat kleppers in de line-up, waaronder onze persoon­lijke favoriet Conjunto Angola 70 (de crème van de Angolese muziekscene van de jaren '70), Juan Luis Guerra (dé merengue en bachata meester uit de Dominicaanse Republiek), Alpha Blondy (Ivoriaanse reggae van de bovenste plank) en Jaojoby (de salegy maestro uit Madagaskar waar we nog het meest naar uitkijken). Tenslotte kunnen we ook nog La Excelencia (salsa dura uit de VS), Ziggi Recado (reggae en dancehall van bij de noorderburen), Zule Max (strikt vrouwelijke latin) en de come-back van de Internationals sterk aanbevelen.

Couleur CaféHet daaropvolgende weekend doet Couleur Café (29, 30 juni & 1 juli in Brussel) drie dagen dienst als epicentrum van de wereld­muziek. Ook hier geen gebrek aan grote kleppers met ondermeer de Buena Vista Social Club diva Omara Portuondo, de alom geprezen touaregrockers van Tinariwen, vijfsterren­reggae generaal Stephen Marley, de feestelijkste zouglou karavaan Magic System, de Servische trompet­kunstenaars Boban i Marko Markovic inclusief orkest en dancehall publieks­trekker Sean Paul. Uiteraard valt er nog veel meer te beleven en als we u een goede raad mogen geven, ga dan zeker ook langs bij Gogol Bordello (lichtontvlambare Balkan-punk), Gentleman (Germaanse dancehall), Lee & Omar Perry (de dub legende en zijn beloftevolle zoon voor het eerst samen op de planken), Ayo (de ranke singer-songwritester is ondertussen kind aan huis op Couleur Café), Mokoomba (de door ons al eerder getipte sound uit Zimbabwe) en natuurlijk geen Couleur Café zonder de ondertussen legendarische Los Magnificos.

Lees verder

Interview met Sierra Maestra @ Zuiderpershuis

Sierra MaestraZuiderpershuisMet Buena Vista Social Club explodeerde de Cubaanse son tot een wereldwijd fenomeen, maar voor Buena Vista was er al Sierra Maestra. De band timmert al zowat vier decennia aan de weg en belichaamt in alles de ware ziel van de son. Net voor een stomend concert in het Antwerpse Zuiderpershuis konden wij oprichter en bandleider Eduardo Himely en trompettist en benjamin van de band Yelfris Valdes Espinosa voor onze microfoon krijgen.

Lees verder

Sierra Maestra - Sonando Ya

Sierra MaestraMet de titel van hun nieuwe album willen de son-legendes van Sierra Maestra aangeven dat ze er ondanks alles nog steeds staan. Het vertrek van twee boegbeelden (Juan de Marcos, Jesus Alemañy) of het verlies van de stem van de band (Jose Antonio Rodriguez), het kan hen allemaal niet deren en dat ze daarin overvloed van gelijk hebben bewijst het feit dat Sonando Ya genomineerd was voor een Latin Grammy. Het "vernieuwde" Sierra Maestra durft trouwens tegenwoordig al eens van het strakke son-pad afwijken; zowel Un Toque De Bembé, No Me Guardes Rencor als La Mulata Presumida hebben allemaal een guaracha ritme en Sangre Negra is dan weer veeleer Afro-Cubaanse jazz. Aan hun vierde decennium zitten de heren ondertussen, dus wij kunnen alleen maar zeggen: "¡Muchos años mas!". Sonando Ya voorproeven kan op worldvillagemusic.com.

www.worldvillagemusic.com

Terrakota - Re-Cooked Sessions

TerrakotaVoor Re-Cooked Sessions ging Terrakota opnieuw aan de slag met het materiaal dat ze hadden opgenomen voor World Massala en dat resulteerde in een hoop remixen die, zeker wat de eerste vijf tracks betreft, een reggaetintje kregen weliswaar steeds overgoten met een scheut Indische klanken. In Massala Dub de dubversie van World Massala meende ondergetekende zelfs een baslijn uit Alpha Blondy's Brigadier Sabari te ontwaren. Dat Re-Cooked Sessions een remixalbum is geworden, is misschien des te toepasselijker als je weet dat ook in de rangen van Terrakota een kleine remix heeft plaatsgevonden: zangeres Romi Anauel heeft de band verlaten om te focussen op een solocarrière en Diana Rego vervoegde Terrakota dan weer als percussioniste en danseres.

terrakotaofficialpage.wordpress.com | www.optimusdiscos.com

Los Miticos Del Ritmo - Los Miticos Del Ritmo

Los Miticos Del RitmoLos Miticos Del Ritmo (die naam, die albumhoes!) is het geesteskind van Will 'Quantic' Holland, u wellicht bekend van zijn Quantic Soul Orchestra. Voor Los Miticos Del Ritmo wilde Holland terug naar de vintage cumbia sound van de jaren zestig; het album moest klinken als een vergeten classic. Holland stelde een zevenkoppige studioband samen en nam dit titelloze album volledig analoog op. Leuk weetje: Will volgde de afgelopen jaren les bij bekende Colombiaanse accordeonis­ten als Anibal Velasquez en Papi Brandao en nam tijdens de opnames alle accordeon­partijen voor zijn rekening). Los Miticos Del Ritmo mag dan klinken als een oude cumbiaplaat, toch zijn er in de tracklist een aantal anachronismen terug te vinden; Otro Muerde El Polvo en No Pares Hasta Tener Lo Suficiente zijn cumbia-adaptaties van hits van Queen en Michael Jackson (Another One Bites The Dust en Can’' Stop Till You Get Enough) en Satta Massa Cumbia is dan weer een geslaagde cumbiaversie van oer-reggaeklassieker Satta Massagana (The Abyssinians). Instant klassieker!

Lees verder

Mokoomba - Rising Tide

MokoombaMogen we u voorstellen: Mokoomba, zes jonge muzikanten uit Zimbabwe en winnaars van het Music Crossroads International Festival in 2008. Voor dit tussen Harare, Abidjan en Brussel opgenomen albumdebuut werkte de band samen met Manou Gallo, een samenwerking die, te oordelen naar het funky basgeluid van Mokoomba, in de sterren geschreven stond. De leden van Mokoomba komen allemaal uit het grensgebied van Zimbabwe en Zambia, regio waar de Tonga thuis zijn en de machtige Victoria Falls of Mosi-oa-Tunya zich in de Zambezi stort. Hun muziek omschrijven ze zelf als een mix van Afro-fusion en traditionele Tonga-ritmes, maar voor ondergetekende is het vooral een frisse Afrikaanse sound uit een land waaruit de laatste decennia niet veel positiefs te horen was.

Lees verder

Boban I Marko Markovic Orkestar - Golden Horns: The Best Of Boban I Marko Markovic Orkestar

Boban I Marko MarkovicEen Best Of van twee van de beste Balkan-trompettisten ter wereld netjes voor u samengesteld door Balkanbeats-opperhoofd dj Robert Soko? Tja, dan weet u het al wel ongeveer zeker. Op deze Piranha-release is dan ook in het geheel niets aan te merken en het label was dan ook nog eens zo vriendelijk om een aantal speciale bonustrack aan de tracklist toe te voegen (liefhebbers van digitale downloads zijn hierbij het best af, want zij krijgen er meteen vijf nummers bovenop waarvan twee zelfs nooit eerder het daglicht zagen). Voorproeven kan op piranha.de en nog meer goed nieuws want vader & zoon betreden op vrijdag 29 juni het Couleur Café (Brussel) podium — een aanrader.

www.boban-and-marko-markovic.com | www.piranha.de | www.balkanbeats.de

David Bovée - S.W.A.N.

David Bovée - S.W.A.N.Gitarist, zanger, Think of One aanvoerder en muzikaal omnivoor David Bovée kijkt niet op een muzikaal experiment meer of minder. Een kleine twee jaar geleden verscheen zijn jongste project S.W.A.N. op onze radar en we zagen wel brood in die "Electrosoucous à la Belge". En jawel, op Mundial Night speelde David en zijn kompanen een memorabele set bijeen en op de jongste Couleur Café verdiendende hun swingende set wat ons betreft een groter podium. Het lang­verwachte debuut­album ligt ondertussen in de rekken van de virtuele platenboer en die willen met veel plezier voor u proefdraaien.

Lees verder

Jaune Toujours vs. Gangbé Brass Band - Afrobelbeat (Be/Nin)

AfrobelbeatDe Beninese Gangbé Brass Band en het Belgische Jaune Toujours deelden voor het eerst het podium in 2006 en dat moet goed bevallen zijn, want beide bands doken recent de studio in voor deze Afrobelbeat (Be/Nin) EP. Heel veel afrobeat vonden wij nu ook weer niet terug, maar dat maakt de nummers op deze 4 tracks tellende EP daarom niet minder aanstekelijk (vooral het live op­ge­no­men La Porte Du Non Retour kon ondergetekende wel bekoren). Dat de mix van het instru­men­tarium van Jaune Toujours (contrabas, klarinet, sax, percussie) met de blazers van Gangbé Brass Band werkt wisten we al enigszins, want op Assiko, het recentste wapenfeit van laatstgenoemde band, nam de accordeon van Jaune Toujours-accordeonist Piet Maris al een prominente plaats in.

Voor wie het afrobelbeat project live wil meemaken hebben we goed nieuws: Jaune Toujours en Gangbé Brass Band delen het podium op 19 mei op Les Goûts de Gand (Gent), op 22 mei op het Airbag Festival (Brugge) en op 2 juni in de 4AD (Diksmuide).


www.choux.net | www.gangbebrassband.com

Jagwa Music - Bongo Hotheads

Jagwa MusicDe keren dat je als doorwinterde wereldmuziekrecensent nog in aanraking komt met een quasi onbekend muziekgenre zijn op één hand te tellen. Gelukkig is daar dan het Crammed Records label en hun inwonende muzikale ontdekkingsreiziger Vincent Kenis. Die trok deze keer op ex­pedi­tie naar Tanzania en kwam daar met de hulp van Werner Graebner, een expert op gebied van Tanzaniaan­se muziek, in aanraking met de mchiriku muziek. Hoewel mateloos populair in de sloppenwijken van Dar es Salaam, haalt de Tanzaniaanse upper-class nog steeds de neus op voor het genre en zit er voor de leden van Jagwa Music voorlopig dan ook niets anders op dan er nog een (dag-) job als dei-waka of illegale taxichauffeur bij te nemen.
Veel heb je trouwens niet nodig om mchiriku te spelen; centraal staan de "kinanda", vintage Casio mini-keyboards uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, aangevuld door de "misondo", een resem trommels gemaakt van stukken plastic regenpijp bespannen met een geitenvel. De resulterende sound is een ritmisch ultrasnel vraag- en antwoordspel tussen percussie en keyboard (dat ver familie lijkt van stijlen als kuduro of mapouka) gelardeerd met teksten die vaak over de hardheid van het dagelijkse bestaan gaan.

Lees verder

Amadou & Mariam - Folila

Amadou & MariamHet is alweer bijna tien jaar geleden dat Manu Chao de carrière van Amadou & Mariam een serieuze duw in de rug gaf als producer van Dimanche à Bamako. Van dat stramien — Amadou & Mariam verenigd met een keur aan artiesten uit de westerse pop- en rockwereld — is het Malinese duo sindsdien niet meer afgeweken en ook op Folila, "muziek" in het Bambara, duikt op zowat elke track wel één of andere gast op. De ene keer werkt dat wonderwel (Dougou Badia feat. Santigold, Metemya feat. Jake Shears van Scissor Sisters) maar andere pogingen lijken eerder plakwerk (Wari feat. Amp Fiddler, Mogo feat. Bertrand Cantat). Beetje buiten categorie maar daarom niet minder aanstekelijk, mooi en aandoenlijk is Chérie waarvoor de bekende westerse gast vervangen werd door een Malinees kinderkoor. Een wat vreemde bijsmaak heeft de samenwerking met Bertrand Cantat, zanger van het Franse Noir Désir, maar tevens veroordeeld voor onopzettelijke doodslag op zijn vrouw, de Franse actrice Marie Trintignant. Wellicht vinden Amadou & Mariam dat iedereen een tweede kans verdient, wie zal het zeggen. Wie Dimanche à Bamako geweldig vond en ook opvolger Welcome To Mali wel kon smaken zal ook van deze Folila genieten, maar nieuw klinkt het allemaal niet meer in de oren.

In het kader van "Les Nuits Botanique" zakken Amadou & Mariam op 13 mei af naar het Koninklijk Circus in Brussel.


www.amadou-mariam.com | www.because.tv